Zadnji dan školske godine slavimo kolačem s jagodama po receptu naše Ane Prše.
Sastojci
Biskvit
- 3 žumanjka
- 120 g šećera
- 70 ml mlijeka
- 60 ml ulja
- 170 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 270 ml mlijeka
- 100 g šećera
- 20 g glatkog brašna
- 2 cijela jaja
- žličica paste od vanilije (ili mahuna vanilije ili 2 burbon vanilin šećera)
- 200 g slatkog vrhnja
I još
- 300 g očišćenih jagoda narezanih na kockice
- 12 – 13 komada jagode (za dekoraciju)
- listići mente
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 170°C. U jednoj posudi istucite bjelanjke s prstohvati soli u snijeg.
U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom, dodajte mlijeko i ulje i lagano izmiješajte.
Zatim dodajte prosijano brašno s praškom za pecivo i izmiksajte da dobijete glatku smjesu.
U smjesu zatim dodajte snijeg i lagano ga umiješajte. Smjesu izlijte u kalup (ja koristim 25X25 cm) koji ste obložili papirom za pečenje. Stavite peći cca 20 minuta. Pečeni biskvit izvadite i ohladite, pa prerežite po pola.
Krema
Izmiješajte mlijeko, jaja, šećer, brašno i vaniliju pa stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Smanjite vatru pa kuhajte još minutu.
Prebacite kremu u drugu posudu, pokrijte prozirnom folijom i pustite da se krema ohladi.
Slatko vrhnje istucite u šlag (pazite da ne pretučete) pa ga dodajte ohlađenoj kremi i izmiješajte.
Slaganje
Na prvi biskvit stavite pola kreme, premažite pa na to rasporedite jagode te stavite ostatak kreme. Poklopite drugim biskvitom.
Pustite da se ohladi pa poslužite. Po želji ga ukrasite listićima mente i jagodama prerezanim po pola.
Fotografije: Ana Prša