Prošli smo vam tjedan donijeli recept za kuglof s jagodama, a danas je ova omiljena namirnica našla svoje mjesto u kolaču od jagoda, pistacija i bijele čokolade čiji je recept s nama podijelila Ana Prša.
Sastojci
Biskvit
- 2 žumanjka
- 100 g šećera
- 75 g mlijeka
- 50 g omekšanog maslaca
- 120 g glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 100 g nasjeckanih pistacija
- 2 bjelanjka
- prstohvat soli
Krema
- 90 g mlijeka
- 150 g bijele čokolade
- 5 listova želatine
- 125 g mascarpone sira
- 250 g slatkog vrhnja
Hrskavi sloj
- 80 g ruby čokolade (ili bilo koje druge)
- 8 g maslaca
- 5 žlica ulja
Preljev
- 2 vrećice svijetlog preljeva za torte
- 250 g očišćenih jagoda
- listići mente
Priprema
Biskvit
Žumanjke istući sa šećerom i mlijekom. Zatim dodati omekšani maslac pa nastaviti miksati. Dodati prosijano brašno s praškom za pecivo i sjeckane pistacije pa dobro izmiješati.
Bjelanjke s prstohvatom soli istući u snijeg pa ih lagano umiješati u gornju smjesu.
Papirom za pečenje obložiti lim za pečenje (ja sam koristila onaj viši pa sam u njemu kasnije i filala kolač, dimenzije 32x18cm) pa staviti peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 170°C na 20 minuta.
Krema
Listove želatine staviti u hladnu vodu.
Mlijeko i bijelu čokoladu staviti na vatru kuhati dok ne zakipi i čokolada se ne otopi.
Maknuti s vatre pa umiješati ocijeđenu želatinu da se otopi, pa umiješati i mascarpone. Pustiti da se malo ohladi pa lagano umiješati slatko vrhnje koje ste prethodno istukli u šlag. Pola kreme nanijeti na biskvit. Staviti u hladnjak.
Hrskavi sloj
Čokoladu otopiti s maslacem i uljem, pričekati da se malo ohladi pa nanijeti tanki sloj preko kolača. Ostaviti da se čokolada malo stegne pa nanijeti ostatak kreme.
Preljev
Preljev napraviti po uputi s vrećice pa ga ostaviti sa strane da se hladi malo.
Za to vrijeme jagode oprati, očistiti i narezati na kockice pa ih poslagati po kolaču. Ukrasiti listićima svježe mente. Sada kada se je preljev malo ohladio (da nije kipuć) lagano ga preliti preko voća.
Nakon nekoliko sati u hladnjaku, kolač je spreman za konzumaciju.
Fotografije: Ana Prša