Egzotično je danas na našem portalu jer nam je Ana Prša pripremila kolač s namirnicom koju dosad nismo viđali u našim receptima – marakujom.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- prstohvat soli
- 2 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica ulja
- 2 žlice glatkog brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
Krema
- 100 g mlijeka
- 1 jaje
- 50 g šećera
- 10 g gustina
- 1 žlica paste od vanilije ili 2 vrećice burbon vanilin šećera
- 100 g slatkog vrhnja
I još
- 3 – 4 žlice domaćeg pekmeza od marelice
- 100 g slatkog vrhnja
- 2 – 3 svježe marakuje
Priprema
Biskvit
Istucite bjelanjke s prstohvatom soli u snijeg. U drugoj posudi istucite žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom, dodajte ulje, brašno i prašak za pecivo pa izmiješajte.
Dodajte u to snijeg pa lagano izmiješajte pomoću špatule.
Okrugli kalup promjera cca 26 cm namastite i pospite brašnom. Višak brašna istresite. U kalup ravnomjerno rasporedite smjesu te staviti peći na 170°C otprilike 15 minuta. Pečeni biskvit izvadite pa pustite da se malo ohladi te premažite pekmezom.
Krema
U manjem loncu dobro izmiješajte sve sastojke osim slatkog vrhnja. Stavite kuhati neprestano miješajući dok ne zakipi. Zatim smanjite vatru i kuhajte još minutu. Kuhanu kremu prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi. Slatko vrhnje istucite u šlag pa umiješajte u kremu pomoću slastičarske špatule.
Kremu ravnomjerno nanesite na kolač. Stavite u hladnjak na pola sata.
Za to vrijeme istucite slatko vrhnje u šlag, a marakuje prerežite na pola te izvadite „meso“ pomoću žličice.
Kad se kolač ohladio, premažite ga slatkim vrhnjem i ravnomjerno rasporedite marakuju po vrhu.
Kolač čuvajte u hladnjaku. Mi nismo, planuo je dok si rekao šlag.
Fotografije: Ana Prša