Pravo se ljeto našlo u ovom kolaču u kojemu je Alica Bjeli Duduković spojila okuse marelice, limuna i sira od vanilije.
Sastojci
Tijesto
- 4 žumanjka
- 100 g šećera
- 150 g maslaca
- 200 g glatkog brašna
- 50 g oštrog brašna
- 1 prašak za pecivo
Krema
- 500 g sira od vanilije
- 140 g kreme od marelice i limuna
- 3 žlice griza
- 4 bjelanjka
- 300 g očišćenih i na ploškice narezanih marelica
Priprema
Tijesto
Razdvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke spremiti u hladnjak.
Pjenasto umutiti žumanjke sa šećerom, dodati maslac i umutiti u jednoličnu smjesu, a zatim prosijati prašak za pecivo i obje vrste brašna te rukom umijesiti tijesto. Jednu trećinu tijesta staviti u škrinju, a ostatak razvaljati i prebaciti u lim za pečenje premazan maslacem i posut oštrim brašnom.
Staviti peći u pećnicu prethodno zagrijanu na 180°C. Peći oko 7 minuta pa izvaditi i po tijestu poredati marelice.
Zatim preliti kremu za koju prvo treba umutiti snijeg od bjelanjaka. Zatim pjenasto umutiti sir od vanilije, kremu od marelice i limuna te griz. Nakon toga u ovu smjesu lagano umiješati snijeg.
Staviti da se peče oko 8 minuta.
Zatim izvaditi i naribati po tomu preostalu količinu tijesta.
Peći još 15-ak minuta (provjeriti čačkalicom je li pečeno).
Izvaditi, posuti šećerom u prahu te ohladiti.
Napomena
Kremu od marelice i limuna radim prema receptu s bloga Baker’s corner… somewhere in my kitchen. Ako nemate ovu kremu, iskoristite 100 g pekmeza od marelice.
A ako nemate sira od vanilije, zamijenite ga s 500 g svježeg sira, ali onda obavezno dodajte 150 g šećera, budući da je sir od vanilije već sam sladak pa šećer nije potreban.
Fotografija: Alica Bjeli Duduković