Iako su dobrodošle tijekom cijele godine, jabuke su posebne vladarice jesenskih recepata – tako i ovom današnjem koji nam stiže s bloga Feeding Art autorica Inge i Lily Bašić baš jabuke vode glavnu riječ.
Sastojci
(za lim za pečenje 25 x 30 cm, dubine ca. 5 cm)
Biskvit
- 3 jaja (M)
- 120 g šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
- 150 g glatkog brašna
- 8 g praška za pecivo
- 15 g kakao praha
- 75 ml mlijeka
- 75 ml ulja
Krema od moussea od jabuka
- 1 staklenka moussa od jabuka (710 g)
- 2 vrećice pudinga od vanilije
- 100 ml bistrog soka od jabuka
Ganache glazura i dekoracija
- 200 g tamne čokolade
- 200 g slatkog vrhnja
- 3-4 velike žlice čokoladnih mrvica
Priprema
Biskvit
Pećnicu zagrijati na 190°C. Na dno lima za pečenje staviti papir za pečenje. Jaja, šećer u prahu i vanilin šećer pjenasto izmiksati. Brašno, prašak za pecivo i kakao prosijati i pažljivo s mlijekom i uljem umiješati u masu od jaja. Masu ravnomjerno raspodijeliti po limu za pečenje i peći između 15 – 20 minuta, kontrolirati drvenim štapićem je li pečeno. Izvaditi iz pećnice i ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema od moussea od jabuke
Mousse od jabuka u jednoj posudici prokuhati. Prah za puding pomiješati sa sokom od jabuka te umiješati u mousse od jabuka. Uz stalno miješanje kuhati na laganoj vatri ca. 1 minutu. Skloniti s vatre i ostaviti da se malo ohladi. Kremu od jabuka ravnomjerno raspodijeliti po biskvitu. Ostaviti oko 1 sat na hladnom mjestu da se krema stisne.
Ganache glazura i dekoracija
Čokoladu nakidati na komade. Slatko vrhnje prokuhati, preliti preko čokolade i mješati dok ne dobijete jednoličnu glazuru. Ostaviti da se malo ohladi te preliti preko kreme od jabuka. Staviti na hladnom mjestu da se glazura stisne te prije serviranja posuti mrvicama od čokolade.
Fotografije: Feeding Art