Da nam prvi tjedan u veljači započne slatko pobrinule su se sestre Inga i Lily Bašić s bloga Feeding Art koje su s nama podijelile recept za kolač s punjenim jabukama.
Sastojci
(kalup 11 x 25 cm)
- 4 manje jabuke
- 600 ml kuhanog vina
- 1 velika žlica grubo nasjeckanih badema
- 1 velika žlica grubo nasjeckane čokolade
- 1 velika žlica grubo nasjeckanih suhih brusnica (alternativno mogu grožđice)
- 1 velika žlica marmelade od marelica
- 4 jaja (M)
- 150 g mekog maslaca
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 mala žličica cimeta
- 150 g glatkog brašna
- 150 g mljevenih badema
- 10 g praška za pecivo
Krema
- 200 g slatkog vrhnja
- 1 vrećica šlagfix
- 200 g mascarpone sira
- 1 velika žlica šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 mala žličica cimeta
Priprema
Oguliti 3 jabuke i izdubiti sredinu. Kuhano vino prokuhati, preliti preko te 3 jabuke i ostaviti oko sat vremena u vinu. Bademe, čokoladu i brusnice pomiješati s marmeladom i time puniti jabuke.
Pećnicu zagrijati na 175°C. Sirovu jabuku naribati. Bjelanjke odvojiti od žumanjaka. Bjelanjke istući u čvrsti snijeg. Meki maslac, šećer, vanilin šećer i cimet kremasto izmiksati. Dodati jedan po jedan žumanjak i svaki miksati oko ½ minute. Brašno, mljevene bademe i prašak za pecivo pomiješati i sjediniti s maslacem. Umiješati izribanu jabuku te na kraju još snijeg od bjelanjaka. Na dno kalupa za pečenje položiti papir za pečenje i na njega izliti tijesto te poravnati. Punjene jabuke položiti u tijesto i peći oko 50 minuta. Ostaviti da se potpuno ohladi.
Krema
Slatko vrhnje istući u čvrsti snijeg, pri tome dodavati šlag fix. Mascarpone, šećer, vanilin šećer i cimet pomiješati te umiješati tučeno slatko vrhnje. Kremu raspodijeliti po kolaču te dekorirati ploškama jabuka i štapićima cimeta.
Fotografija: Feeding Art