Rogača i čokolada jučer, rogač i čokolada danas – samo smo danas jabuke zamijenili datuljama u ovom receptu koji je s nama podijelio Darko Debić s bloga Samo jedan griz.
Sastojci
(za kalup promjera 22 cm)
Biskvit
- 250 ml mlijeka
- 180 g datulja bez koštica
- 2 jaja
- 2 jušne žlice meda
- 50 ml ulja
- 100 ml jogurta
- 160 g brašna
- ½ čajne žličice praška za pecivo
- 1 čajna žličica soda bikarbone
- 50 g rogača
- malo ribane korice naranče
Čokoladni ganache
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g čokolade za kuhanje
- malo ribane korice naranče
I još
- marmelada po želji (za premazivanje biskvita)
Priprema
Biskvit
Mlijeko staviti u lončić i na laganu vatru, dodati datulje, maknuti s vatre i pustiti da datulje omekšaju. Staviti smjesu u multipraktik i usitniti datulje. U zdjeli za miksanje pjenjačom miješati jaja, med, dodati ulje, potom jogurt i smjesu mlijeka i datulja. U drugoj posudi pomiješati brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu, rogač i koricu naranče. Spojiti obje smjese i miješati kratko, koliko je potrebno da se sjedine.
Staviti smjesu u okrugli kalup promjera 22 cm i peći na 180°C oko pola sata, provjeriti čačkalicom. Vrijeme pečenja će ovisiti o pećnici i odabranom kalupu. Poluhladni biskvit premazati marmeladom po želji i čokoladnim ganacheom.
Čokoladni ganache
Dok se biskvit peče pripremiti čokoladni ganache. Staviti slatko vrhnje u lončić i držati na laganoj vatri do trenutka pred početak ključanja. Maknuti s vatre i dodati kockice čokolade za kuhanje, pustiti nekoliko minuta da čokolada omekša, dodati koricu naranče i miješati pijenjačom dok smjesa ne postane glatka. Ostaviti dok ganache počne „stezati“ te ga tada nanijeti na biskvit.
Fotografija: Samo jedan griz