Da i trešnje nađu svoje mjesto u neodoljivim sezonskim receptima pobrinula se Ana Raguž s bloga Tirkizna – danas s nama dijeli recept za kolač s trešnjama i bademima.
Sastojci
- 3 veća jaja
- 100 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 110 g maslaca sobne temperature
- 180 g jogurta
- 250 g brašna
- 1 žlica gustina
- 1 prašak za pecivo
- korica jednog limuna
- 100 g mljevenih badema
- 400 g očišćenih trešanja
Posip
- 50 g listića badema
Priprema
Miksajte jaja sa šećerima dodajte omekšali maslac i jogurt. Dobro sve sjedinite. Dodajte brašno i gustin u koji ste umiješali prašak za pecivo. Sve izmiksajte dok se sve lijepo ne poveže. Dodajte nježno špatulom koricu limuna i mljevene bademe.
Pripremite kalup za tortu od 22 cm. Obložite dno i stranice papirom za pečenje i ravnomjerno nanesite pola smjese. Na smjesu posložite polovicu očišćenih i prepolovljenih trešanja. Nanesite ostatak smjese i na vrh posložite ostatak trešanja. Možete ih malo utisnuti u tijesto.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Kolač pecite 35 – 40 minuta na 180°C, s tim da 10 minuta prije kraja pečenja izvadite kolač i pospete ga listićima badema te vratite u pećnicu da se do kraja ispeče.
Fotografija: Tirkizna