Fotografiranje ovog kolač praćeno je nestrpljivom cikom i vikom najmlađih „članova“ naše redakcije koji su samo čekali trenutak kad će moći probati kolač. Zahvaljujući ideji koju smo pronašli na talijanskom blogu tavolartegusto.it, višak šljiva uspješno smo iskoristili za pripremu slastice koja je osvojila i velike i male.
Sastojci
- oko 10 šljiva
- 2 jaja
- 150 g šećera
- 1 vrećica vanilin šećera
- korica limuna
- 60 ml suncokretovog ulja
- 200 g punomasnog mlijeka
- 200 g glatkog brašna
- 1 vrećica praška za pecivo
I još
- 2 žlice kristal šećera (za posipanje)
- šećer u prahu (po želji)
Priprema
Prije svega operite i osušite šljive, očistite ih od koštice te ih izrežite na tanke ploške.
Pećnicu upalite na 180 stupnjeva s ventilatorom.
U jednoj zdjeli miksajte jaja sa šećerom, vanilin šećerom i koricom limuna dok ne dobijete lijepu, pjenastu smjesu (nekoliko minuta). Zatim, i dalje miješajući mikserom, dodajte ulje te malo po malo mlijeko. U tu smjesu dodajte miješavinu brašna i praška za pecivo koju ste prethodno prosijali.
Okrugli kalup promjera 26 cm premažite maslacem i pospite brašnom pa u njega ulijte smjesu. Budući da je smjesa jako tekuća, prvo je stavite u pećnicu na 5 – 7 minuta. Kad se smjesa malo ispekla, izvadite je iz pećnice i na vrh poslažite narezane šljive te kolač pospite kristal šećerom i vratite u pećnicu na još 30 – 40 minuta (vrijeme pečenja ovisi o jačini vaše pećnice, čačkalicom provjerite je li gotovo).
Gotovi kolač izvadite iz pećnice i ostavite da se malo prohladi, a zatim ga oprezno izvadite iz kalupa i prebacite na tanjur za posluživanje.
Po želji ga možete posuti šećerom u prahu. Kolač se može konzumirati i još topao, a jednako je ukusan i kada se skroz ohladi.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]