I danas vam donosimo recept čiji je autor Božo Lučić, a ovaj se put radi o odličnoj kombinaciji trešanja i griza.
Sastojci
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 150 gr šećera
- 1 vanilin šećer
- 200 gr pšeničnog griza
- 2 dcl kiselog vrhnja
- malo soli
- 300-500 gr trešanja
- malo šećera u prahu za posipanje
Priprema
Trešnje očistite od peteljki, operite i ocijedite u cjedilu (ne morate ih otkoštiti, a ako želite, možete izvaditi koštice, posebno ako spremate kolač za djecu). Pećnicu ugrijte na 200⁰C.
Od bjelanjaka istucite čvrsti snijeg. Žumanjke, šećer i vanillin šećer mikserom pjenasto izradite, zazim dodajte vrhnje, malo soli i griz i izmiješajte, a onda lagano kuhačom umiješajte snijeg od bjelanjaka.
Smjesu ulijte u manji četvrtasti kalup koji ste namazali maslacem i pobrašnili brašnom ili obložili pak papirom. Smjesu poravnajte i po površini rasporedite trešnje te stavite peći u zagrijanu pećnicu oko 35 minuta (ovisi o pećnici, provjerite čačkalicom).
Pečeni kolač izrežite na kolutiće te prije posluživanja pospite šećerom u prahu. Neka vam bude u slast.
Fotografija: Božo Lučić
[print_link]