Današnji Praznik rada zasladit ćemo receptom Darka Debića s bloga Samo jedan griz – jer kolač s bananama je odličan izbor za sve generacije, zar ne?
Sastojci
Krema
- 500 ml mlijeka
- 4 žumanjaka
- 70 g šećera
- 30 g glatkog brašna
- 30 g gustina
- malo soli
- 2 vanilin šećera
- 150 g maslaca
- 2 žlice ruma
Biskvit
- 4 jaja
- 90 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sol
- 100 g brašna
Sirup
- 1 žlica šećera
- 150 ml vode
- 1 žlica soka od limuna
- 1 žlica ruma
I još
- 12 malih banana
- 1 limun
- 2 dl slatkog vrhnja
- šećer u prahu po ukusu
Priprema
Krema
Približno 430 ml mlijeka zakuhati. Žumanjke kratko miksati sa šećerom, dodati 70 ml mlijeka (ostatak od onih 500 ml), brašno, gustin, sol i vaniliju. Umiješati u kipuće mlijeko i kuhati cca 8 minuta, maknuti s vatre, u vruće umiješati 75 g maslaca. Staviti u posudu za miksanje, pokriti prozirnom folijom i ohladiti. U hladno umiksati ostatak maslaca i rum. Što se duže miksa krema će biti pjenastija zbog ulupanih mjehurića zraka.
Biskvit
Odvojiti žumanjke i bjelanjke. Od bjelanjaka istući čvrsti snijeg dodajući malo po malo šećer te na kraju sol i vanilin šećer. Oprezno mikserom umiješati žumanjke. Na kraju lagano ugašenim mikserom umiješati brašno.
Peći biskvit u pravokutnom kalupu cca 25 ×35 cm na 175°C oko 12 minuta. Pred kraj pečenja provjeriti da li je tijesto pečeno drvenim štapićem ili čačkalicom. Biskvit ohladiti.
Sirup
Prokuhati šećer, vodu i sok od limuna. U ohlađeni sirup dodati rum. Uz pomoć kuhinjskog kista sirupom natopiti biskvit.
Slaganje
Na biskvit staviti nekoliko žlica kreme i razmazati, položiti banane poprskane limunovim sokom. Po njima rasporediti ostatak kreme i poravnati.
Vrhnje i šećer u prahu ulupati u šlag, staviti u slastičarsku vrećicu i ukrasiti. Ohladiti prije rezanja.
Fotografija: Samo jedan griz