Vani je stigla prava zima, ali na našem portalu, zahvaljujući sestrama Ingi i Lily Bašić s bloga Feeding Art koje su nam poslale ovaj recept za kolačiće od limuna i mente, vlada proljeće.
Sastojci
(za 8 vatrostalnih čašica od 160 ml)
Tijesto
- 6 grančica mente
- 1 bio-limun
- 180 g mekog maslaca
- 1 mahuna vanilije
- 130 g šećera
- 3 jaja (M)
- 200 g glatkog brašna
- 1 mala žličica praška za pecivo
- prstohvat soli
- 100 g jogurta
Sirup
- 75 ml vode
- 2 velike žlice soka od limuna
- 50 g šećera
Dekoracija
- 2 grančice mente
- 1 velika žlica šećera
Priprema
Tijesto
Zagrijati pećnicu na 175°C. Čašice premazati maslacem. Mentu oprati i posušiti. Listiće mente sitno nasjeckati. Limun oprati i posušiti. Koricu naribati, limun prepoloviti i sok iscjediti.
Maslac, unutrašnjost mahune vanilije i 130 g šećera kremasto izmiksati. Dodati jedno po jedno jaje i svako miksati oko 1 minute. Brašno, prašak za pecivo i sol pomiješati i prosijati te zajedno sa sitno nasjeckanim listićima mente, koricom od limuna, 2 velike žlice soka od limuna i jogurtom dodati maslacu te sve zajedno dobro sjediniti. Najlakše je puniti čašice tako da tijesto stavite u slastičarsku vrećicu s većim okruglim nastavkom i punite tijestom do 2/3 od čaše. Peći na srednjoj žici oko 30 minuta.
Sirup
Za sirup 75 ml vode, 2 velike žlice soka od limuna i 50 g šećera prokuhati i ostaviti još oko desetak minuta da lagano kuha.
Kolačiće izvaditi iz pećnice i ostaviti oko 10 minuta da se hlade. Potom ih izbosti drvenim štapićem i preliti sirupom. Ostaviti da se potpuno ohlade.
Dekoracija
Ostatak listića mente sa žlicom šećera usitniti u mužaru i time dekorirati kolačiće kratko prije serviranja.
Fotografija: Feeding Art