Još jedan recept stiže nam iz naše grupe Slatkopedija – vodič kroz slatki život. Ovaj put potpisuje ga Valentina (Vanja) Vukadinović s bloga Gorski kotao, a radi se o receptu za roladu od maka sa šumskim voćem.
Sastojci
Voćna krema
- 200 g šumskog voća (koristila sam zaleđeno)
- 2 žlice šećera
- 1 žličica gustina
- 1 žlica vode
Biskvit
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- prstohvat soli
- 50 g glatkog brašna
- 40 g mljevenog maka
- ½ žličice praška za pecivo
Krema od sira
- 200 ml slatkog vrhnja
- 200 g abc krem sira
- 2 žlice šećera u prahu
- 1 vanilin šećer
Priprema
Voćna krema
Najprije pripremite voćni dio. U posudu za kuhanje stavite voće (ukoliko koristite breskve, marelice ili neko krupnije voće, nasjeckajte na komadiće), dodajte šećer i zakuhajte. Miješajte nekoliko minuta da se neki komadi voća raspadnu. Umiješajte gustin u malo vode pa dodajte voću i prokuhajte dok se ne zgusne. Ostavite da se ohladi pa povremeno promiješajte.
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Za biskvit odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke malo posolite pa istucite čvrst snijeg. Žumanjcima dodajte obje vrste šećera pa mutite dok ne dobijete svijetlu i pjenastu smjesu (5 do 10 minuta). Pomiješajte brašno, mak i prašak za pecivo pa dodajte smjesi žumanjaka i šećera. Umutite da dobijete glatku smjesu bez grudica. Ručno umiješajte snijeg od bjelanjaka. Smjesu istresite na lim (dimenzija 28 x 40 cm) obložen papirom za pečenje i protresite ili lupite o stol da se smjesa poravna. Biskvit pecite 8 do 10 minuta na 180 stupnjeva, provjerite čačkalicom. Pečeni biskvit okrenite na čistu krpu koju ste malo posuli šećerom u prahu, uklonite papir za pečenje pa zarolajte roladu s krpom i ostavite da se ohladi.
Krema
Miksajte slatko vrhnje dok ne dobijete kremu (nemojte pretjerati da se ne stvore grudice masnoće) pa dodajte šećer u prahu i još malo umutite. Dodajte krem sir pa izradite glatku kremu.
Slaganje
Pažljivo odmotajte ohlađeni biskvit, namažite ga s 1/3 kreme od sira pa rasporedite voćni nadjev. Zarolajte roladu i premažite ju s ostatkom kreme. Ukrasite po želji i dobro ohladite.
Fotografije: Gorski kotao