Ana Raguž s bloga Tirkizna danas s nama dijeli recept za sočan kolač u kojem se sljubljuju marelice i mak.
Sastojci
Biksvit
- 250 g rastopljenog maslaca
- 4 jaja
- 160 g šećera
- 1 vanillin šećer
- 300 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 200 g mljevenog maka
- 125 ml mlijeka
Još
- 1 kg marelica (težina s košticama)
- 2 žlice marmelade od marelica
- šećer u prahu
Priprema
Miksajte jaja i šećere pa ztim dodajte brašno u koje ste umiješali prašak za pecivo. Lagano dodavajte mlijeko, a potom i rastopljeni maslac. Na kraju lagano mikserom na najmanjoj brzini dodajte mljeveni mak. Sve lijepo sjedinite.
Marelice operite, raspolovite i odstranite koštice. Razrežite marelice na četvrtine. Lim za pečenje obložite papirom za pečenje pa u njega ulijte smjesu. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite 5 minuta, izvadite lim iz pećnice i utisnite (lagano) narezane marelice u tijesto. Vratite u pećnicu i pecite kolač još 30 minuta (provjerite svakako je li pečeno). Pečeni kolač izvadite iz pećnice.
Marmeladu stavite u mali lončić i na laganoj vatri rastopite. Uz pomoć kista premažite još vreli kolač rastopljenom maremladom. Potpuno ohladite, pospite šećerom u prahu i režite na kocke.
Fotografija: Tirkizna