O ovoj su namirnici provedena brojna istraživanja, a nedavno je provedeno još jedno kojim je dokazano poboljšanje kongitivnih i neuroplastičnih funkcija kod odraslih mladih osoba.
Provedeno je još jedno zdravstveno istraživanje koje ukazuje na prednosti konzumiranja kakaa, namirnice bogate polifenolima, prirodnim spojevima s antioksidativnim i protuupalnim svojstvima.
Prema sustavnom pregledu koji su proveli različiti istraživači María Ángeles Martín, Luis Goya i Sonia de Pascual-Teresa s ICTAN-CSIC-a u Španjolskoj čiji su rezultati objavljeni u znanstvenom časopisu Nutrients, dokazano je kako konzumacija sirovog kakaa, bilo povremena, bila kontinuirana može imati pozitivne učinke na kognitivne funkcije i neuroplastičnost kod mladih odraslih osoba.
Neka od istraživanja su već otkrila dobrobiti sirovog kakaa kod brojnih kroničnih bolesti, ali i pogodnost uključivanja u prehranu djece i adolescenata. Ovo je najnovije istraživanje dokazalo kako on također pogoduje i koncentraciji i mentalnim sposobnostima kod ljudi prosječne dobi jednake ili manje od 25 godina.
Za ovo je istraživanje uzeto 11 studija u kojima je sudjelovalo 366 ljudi iz ove populacijske skupine čime je dokazano da nakon konzumacije flavonoida prisutnih u kakau dolazi do povećanja protoka krvi i cerebralne oksigenacije.
Izvor: So Good Magazine
Fotografija: Pexels