Prema rezultatima istraživanja poljskih znanstvenika, protuupalna hrana, među koju spada i čokolada, smanjuje rizik smrti od bilo koje vrste bolesti za čak osamnaest posto.
Kako navodi The Independent, protuupalna prehrana, u koju, među ostalim spada i čokolada mogla bi biti ključna za dugovječnost.
Na poljskom je Sveučilištu životnih znanosti, Warsaw University of Life Sciences, provedeno šesnaestogodišnje istraživanje u kojem je sudjelovalo oko sedamdeset tisuća ispitanika oba spola. Tijekom godina istraživanja detaljno je praćen njihov stil života te je uspoređivana smrtnost osoba koje su se pridržavale protuupalne prehrane i onih koje to nisu činile, a rezultati su objavljeni u stručnom časopisu Journal of Internal Medicine.
Iz rezultata je vidljivo da su osobe koje su redovito konzumirale protuupalnu hranu poput voća, povrća, čaja, kave, orašastih plodova, čokolade te umjerene količine crnog vina i piva, imale čak osamnaest posto niži rizik od smrti bilo kojeg uzroka, dvadeset posto niži rizik od smrti uzrokovane kardiovaskularnim bolestima te 13 posto manji rizik od smrti uzrokovane rakom.
Direktorica UK Health Coaches Associationa, Fran McElwine, kaže kako pridržavanje ove vrste prehrane može biti korisno ljudima koji pate od brojnih zdravstvenih stanja.
Iako je ovo istraživanje provedeno na oko sedamdeset tisuća ispitanika, nutricionistica Harley Street ipak poziva na oprez te kaže kako određen stil prehrane nikada ne može odgovarati svima.
Fotografija: Pexels