Prošlog tjedna u našoj rubrici Slatka baština/Naše slastice donijeli smo vam priču o korčulanskoj lojenici, koju je s nama podijelila Smiljana Matijaca, a sada vam donosimo i njezin recept za ovu tradicionalnu slasticu.
Sastojci
- 1 kg brašna
- 200 g šećera
- 250 g svinjske masti(ili bravljeg loja prethodno isjeckanog na kockice i preprženog na tavi-kao čvarci)
- 2 svježa kvasca (ili 3 suha)
- 300 g miješano ugrubo isjeckanih badema i oraha
- 10 g pinjola
- 2 žlice vanilin šećera
- 6 suhih smokava na komadiće
- naribana kora 2 naranče
- naribana kora 2 limuna
- 2 čepa rakije od ruža
- 125 g grožđica prethodno namočenih u rakiju od ruža
- 1 žličica soli
- 1 mahuna vanilije(ostrugana sredina)
- 4 žličica cimeta
- manje od pola 1 muškatnog oraščića(izribano)
- oko 4 dcl tople vode
Priprema
Najprije aktiviramo kvasac (posebno u zdjelicu rastopimo kvasac s malo toplog mlijeka ili vode i dodamo žlicu šećera i malo brašna, stavimo na toplo dok se ne digne).
Sve ostale sastojke plus aktivirani kvasac zamijesimo dodajući toplu vodu u tijesto srednje tvrdoće.
Pokrijemo i stavimo dizat u mlaku pećnicu, najbolje preko noći. Zatim premijesimo tijesto i oblikujemo manje pogače koje opet idu na dizanje par sati. Neposredno prije pečenja nožem ili nožicama površinu svake lojenice uzdužno i okomito zarezat u obliku rešetke i stavit u peć. Prvih 10 min na 200°C, a onda smanjit na 140°C ili 150°C (ovisi o pećici) 20 minuta.
Fotografija: Smiljana Matijaca
[print_link]