Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup odlučila nam je zasladiti dan ovim divnim zimskim košaricama s kremom od naranče – evo kako ih pripremiti.
Sastojci
Tijesto
(za oko 40 mini košarica (veličina zalogaja). Ako ih radite u nešto većim kalupima, ispast će ih manje)
- 140 g brašna
- 35 g šećera u prahu
- 1 vrećica vanilin šećera
- 50 g mljevenih badema
- 100 g maslaca
- 1 jaje
Krema od naranče
- 2 žumanjka
- 1 cijelo jaje
- 1-2 žlice meda
- 40 g maslaca
- 125 ml iscijeđenog soka od naranče
- naribana korica pola naranče (neprskane)
- 1 žličica cimeta
- ¼ žličice mljevenih klinčića
- ½ žličice mljevenog đumbira
- prstohvat muškatnog oraščića
- (ili 2 žličice začina za medenjake)
Čokoladni ganache
- 60 ml vrhnja za šlag
- 60 g čokolade za kuhanje
Priprema
Tijesto
Samljeti bademe.
Pomiješati brašno, šećer, vanilin šećer i bademe u jednoj posudi.
U drugoj posudi mikserom izraditi omekšali maslac pa mu dodati jaje i još malo miksati dok ne dobijete homogenu smjesu.
U maslac polako dodati smjesu sa suhim sastojcima pa mikserom (nastavkom za tijesta) ili ručno, kuhačom umijesiti prhko tijesto. Ne mijesite dugo, već samo da se sastojci lijepo povežu.
Tijesto zamotati u prozirnu foliju pa staviti u hladnjak da se dobro stisne i ohladi.
Nakon hlađenja tijesto razvaljati na lagano pobrašnjenoj površini pa kalupom ili čašicom rezati krugove i utisnuti ih u kalupe za pečenje. Pritom pazite da tijesto bude ravnomjerno raspoređeno i po rubovima kalupa. Ovo je prhko tijesto što znači da ima dosta maslaca i samo po sebi je dovoljno masno. Zato nije potrebno kalupe prethodno mastiti jer će tijesto nakon pečenja bez problema i samo ispasti iz njih kada ih preokrenete.
Peći u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 10 minuta.
Pustiti da se kalupi malo ohlade da ih možete preokrenuti.
Napomena: Ovo je zapravo tijesto za vanilin kiflice, pola smjese. Od druge polovice sam ispekla vanilin kiflice.
Krema od naranče
Žumanjke i jaje izmiješajte u jednoj posudi.
Pripremite dva lončića za kuhanje na pari: u donji stavite vodu, a u gornji pomiješajte žumanjke, jaje, med, maslac narezan na kockice, sok od naranče i naribanu koricu naranče. Kada voda u donjem loncu zavrije, stavite na njega gornji lonac.
Sve kuhajte na laganoj vatri (i dalje na pari) 10 – 15 minuta dok se krema ne zgusne. Ne zaboravite često miješati. Gustoća gotove kreme treba biti poput jogurta. Ako vam se i ne čini dovoljno gusta, ne brinite, kada se ohladi i stavite ju u hladnjak, svakako će se zgusnuti.
Pred kraj kuhanja dodajte začine i sve dobro promiješajte.
Pustite da se krema malo prohladi, pa ju propasirajte kroz gustu cjediljku kako ne bi ostalo grudica ili korice naranče. Na ovaj način ćete dobiti savršeno glatku kremu.
Ohlađenu kremu pretočite u steriliziranu staklenku (kao za zimnicu), zatvorite ju i spremite u hladnjak. Krema će se na hladnom još malo zgusnuti, a tako može stajati sigurno dva tjedna, a curd možete i zamrznuti pa na taj način sačuvati i duže.
Kad se krema malo stisne, njome punite košarice od tijesta.
Napomena: Ova količina kreme je točno dovoljna za napuniti košarice od tijesta u ovom receptu. Ako želite više kreme od naranče, poduplajte sastojke (onako kako je navedeno u linku).
Čokoladni ganache
Vrhnje za šlag zagrijte u lončiću do vrenja.
Vruće vrhnje prelijte preko čokolade narezane na sitnije komadiće i ostavite da se čokolada otopi.
Dobro promiješajte
Ganache će se s vremenom stisnuti. Ako vam se čini previše rijedak, ostavite ga malo na sobnoj temperaturi ili na hladnom, no pazite da ga ne ostavite predugo jer će onda biti previše čvrst za prelijevanje preko kreme u košaricama.
Ganache malom žlicom ili slastičarskom vrećicom nanesite na košarice, preko kreme od naranče.
Dekorirajte listićima badema ili drugom dekoracijom po želji.
Košarice poslužite ohlađene na blagdanskom stolu.
Napomena: Sastojci u receptu dovoljni su točno za napuniti 40-ak mini košarica
Fotografija: Strawberry soup