Još jedan omiljeni blagdanski klasik – košnice – za nas je pripremila Mirjana Šmit s bloga Od slatkoga slađe.
Sastojci
Oklop
- 2 bjelanjka
- 100 g šećera u prahu
- 200 g mljevenih oraha
- 150 g mljevenog keksa
- 80 g maslaca
- 2 žlice ruma
Krema
- 2 žumanjka
- 1 jaje
- 100 g šećera u prahu
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g maslaca
I još
- 1 oblatna
Priprema
Oklop
Bjelanjke sobne temperature mutiti mikserom, postupno dodavati šećer te smjesu skuhati na pari (do 75 ⁰C). Ohladiti te dodati mljevene orahe, kekse, rum i maslac. Mutiti dok ne nastane jednolična smjesa.
Krema
Mikserom mutiti žumanjke, jaje i šećer te kuhati na pari do 75⁰C. Dodati čokoladu i miješati dok se ne otopi.
Ohladiti kremu i dodati 100 g umućenog maslaca. Mutiti mikserom dok se krema ne sjedini.
Od smjese za oklop oblikovati kuglice, uvaljati u mljevene orahe i utisnuti u kapu za košnice (plastični ili drveni).
Prstima rasporediti smjesu po stjenkama kalupa, načiniti otvor za kremu te lagano košnicu istresti iz kalupa. Košnice čuvati u hladnjaku.
Nakon nekoliko sati košnice napuniti kremom pomoću slastičarske vrećice te zatvoriti izrezanom oblatnom.
Fotografije: Od slatkoga slađe
[print_link]