Nedavno smo u rubrici Recept dana objavili recept za krafne za pet naše suradnice Julije Beroš s bloga Torta, pinjur, pjat, a danas vam donosimo Katin recept za ove neizostavne pokladne slastice.
Sastojci
- 1 kocka kvasa (+ 1 žličica šećera i 1 žličica brašna te malo mlijeka)
- 3 cijela jaja
- 50 ml ulja
- 2-3 žlice ruma
- 400 ml mlijeka
- korica limuna
- 80 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 700 g brašna
I još
Punjenje
- marmelada
- čokoladni namaz
- krema od vanilije
Dekoracija
- šećer u prahu
- kristal šećer
- čokoladna glazura
- dekorativne mrvice
Priprema
Prvo pripremite svježi kvas. Malo mlijeka (oko pola decilitra) ugrijte do vrenja. U visoku posudu ili šalicu stavite razlomljenu kocku kvasa kojoj ste dodali žličicu šećera i brašna te lagano zamiješajte i ostavite pokriveno tanjurom na toplom mjestu da se digne.
U posudi pjenjačom zamiješajte tri cijela jaja da se ujednače, a zatim im dodajte ulje te promiješajte. I dalje miješajući dodajte rum te pripremljeni kvasac. U ovu smjesu dodajte šećer, vanilin šećer i koricu limuna te ugrijano mlijeko.
Kada ste to sve lijepo sjedinili, dodajte pola količine brašna i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Zatim dodajte i ostatak brašna te umiješajte tijesto. Tijesto će biti ljepljivo, ali to je u redu. Pospite ga brašnom, preko posude stavite prozirnu foliju i prekrijte čistom krpom pa posudu stavite na toplo dok se tijesto ne udvostruči (oko 45 minuta do sat vremena).
Kad se udvostručilo, premiješajte tijesto na dobro pobrašnjenoj radnoj površini. Uzimajte komade tijesta (otprilike 80-90 g težine) te rukama oblikujte u kuglicu. Slažite na pobrašnjen stolnjak ili ubrus te ih ostavite da se dižu oko 45 minuta.
Kada su narasle pržite ih u ugrijanom ulju na srednjoj vatri. Pazite na broj krafni koje pržite kako bi vam se ravnomjerno ispržile – ja sam pekla tri odjednom. Dio koji je bio gornji ide prvi u vatru. Krafne pržite dok ne dobiju lijepu smeđu boju, a zatim ih izvadite iz vatre i slažite na kuhinjski papir kako bi upio višak masnoće.
Ohlađene krafne punite punjenjem po želji te ih pospite šećerom u prahu, kristal šećerom ili ih prelijte čokoladnom glazurom.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]