Evo nam i prvog recepta naše nove suradnice Martina Ražov s bloga La Martina cakes – u duhu nadolazećeg maskenbala donosimo vam recept za krafne na dva načina.
Sastojci
- 380 g brašna
- 1 vrećica suhog kvasca
- 1 žlica šećera
- 1 prstohvat soli
- 1 jaje
- 2 žumanjka
- 170 ml toplog mlijeka
- 60 g otopljenog maslaca
- korica 1 naranče ili limuna
- 10 g meda
Punjenje
- marmelada, čokolada, Nutella ili po svom izboru
Glazura
- 100 g čokolade za kuhanje ili bijele čokolade
- 2 žlice ulja
Priprema
U jednu posudu pomiješati brašno, kvasac, sol i šećer. Dodat jaje i žumanjke, toplo mlijeko, maslac, med i koricu agruma ako ste je odlučili staviti, a možete i bez nje ako ne volite. Sve skupa dobro izraditi. Možete slobodno mikserom s nastavcima za tijesto. Kada je smjesa kompaktna pokriti suhom krpom i ostaviti na toplom dok se ne udvostruči (otprilike jedan sat).
Premjesiti na pobrašnjenoj podlozi i razvaljati na otprilike 0,5 cm. Čašom ili kalupom rezati krafne. Pokriti ih krpom i ostaviti još otprilike 20 minuta da odmaraju.
Prženje i pečenje
Moja preporuka prvo dobro ugrijte ulje na jakoj vatri, a zatim provjerite je li spremno za prženje tako da ubacite komadić tijesta od krafni u ulje i ako se on odmah počne pržiti i dizati znači da možete početi ubacivati svoje krafnice. Smanjite vatru na srednju, ubacite ih s one strane koja nije dirala površinu te poklopite. Par minuta pecite dok ne pozlate, zatim ih okrenite i pecite još do kraja, ali bez poklopca. Vaditi ih na ubrus i kasnije kada su sve gotove punite ih špricom iznutra. Sve pospite šećerom u prahu. Meni su ove bolje!
Druga opcija je da ih sve stavite u tepsiju obloženu papirom za pečenje, premažete svaku lagano uljem i stavite peći u ugrijanu pećnicu na 190 C – 12 minuta.
Kada su gotove i kad su se ohladile, umačite ih u glazuru i ukrasite
Glazura
Otopite čokoladu i ulje zajedno na pari i lijepo promiješati. Pričekajte da se malo ohlade i valjajte krafnice s gornje strane. Ukrasite po želji.
Fotografije: La Martina cakes