Društvene mreže prepune su fotografija i recepata za pripremu najboljih krafna, a mi im danas pridružujemo i ovaj predivni recept koji potpisuje naša suradnica Katarina Paoletić.
Sastojci
Krafne
- 500 ml mlijeka
- 1 kocka svježeg kvasca
- 2 žumanjka
- 60 g otopljenog maslaca
- prstohvat soli
- korica jedne naranče
- 60 g šećera
- 950 g mekog brašna
- 2 žlice ruma ili rakije
Bavarska krema
- 10 g listića želatine (jedno pakovanje)
- 250 ml mlijeka
- 1 žlica ruma
- 3 žumanjaka
- 100 g šećera
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Krafne
U 2 dcl mlakog mlijeka stavite razmrvljen kvasac. Dodajte malo šećera i brašna, promiješajte te pustite da kvasac nabubri (5 minuta). U posebnoj posudi izmiksajte žutanjke, otopljeni maslac, sol i šećer, pa dodajte nabubreni kvasac, brašno, koricu naranče, rum i preostalo mlijeko. Zamijesite tijesto. Tijesto pokrijte krpom i pustite na toplom da se diže (cca 45 minuta).
Dignuto tijesto razvaljajte na 6 mm debljine i pomoću okruglog izrezivača režite krugove. Krugove (oblik krafne) pokrijte krpom i pustite da se odmore 15 minuta. Nakon toga krafne pecite u dubokoj masnoći.
Tople krafne posipajte šećerom u prahu, prerežite ih po sredini i punite bavarskom kremom.
Bavarska krema
Želatinu napravite prema uputama na vrećici. Mlijeko s rumom stavite na vatru da zavrije, a u posebnoj posudi izmiksajte žumanjke i šećer dok ne dobijete pjenastu teksturu. Uzavrelo mlijeko ulijte u izmiksane žumanjke uz stalno miješanje, pa sve skupa natrag vratite u posudu gdje se kuhalo mlijeko. Kremu kuhajte oko 5 minuta.
U skuhanu kremu dodajte dobro ocijeđenu želatinu i miješajte da se želatina otopi. Dobivenu kremu prekrijte s prozirnom folijom i stavite u hladnjak da se u potpunosti ohladi i stisne.
U ohlađenu kremu umiješajte prethodno izmiksano vrhnje za šlag. Dobivenom kremom punite krafne.
Napomena
Prvi dio pripreme kreme odnosno postupak kuhanja kreme napravite dan ranije. Sljedeći dan u nju umiješajte vrhnje za šlag.
Fotografije: Nešto slatko by Katarina