Iako su bili posebni te u specijaliziranim trgovinama nudili sladolede neobičnih okusa, od najkvalitenijih namirnica, nisu se mogli više nositi s poslovnim pritiskom te su odučili zatvoriti proizvodnju, a o tomu su se očitovali na službenoj Facebook stranici.
Jučer je društvenim mrežama u Hrvatskoj odjeknula vijest o tomu da samoborska proizvodnja sladoleda Medenko zatvara svoja vrata. Kako su naveli u objavi koju u nastavku prenosimo u cijelosti, teška srca donijeli su odluku o prestanku proizvodnje sladoleda.
„Dragi kupci, prijatelji, kolege i suradnici,
obavještavamo Vas da smo teška srca donijeli odluku o prestanku proizvodnje sladoleda. U poplavi emocija, jedino suvislo što možemo reći je HVALA! Hvala Vam što ste sve ove godine podržavali naš rad, što ste nam omogućili da kvalitetno i pošteno radimo posao koji volimo.
Iako nismo pronašli nikoga tko bi nastavio našim putem, odlazimo ponosni na proizvod koji smo stvorili i koji nam je donio toliko lijepih komentara, susreta i prijateljstava.
Želimo Vam svako dobro i šaljemo svima jedan veliki zagrljaj.
HVALA! HVALA! HVALA!“
Samobor je 2014. postao bogatiji za jedno posebno slatko mjesto kada je Ivana Baković otvorila slastičarnu Medenko u kojoj je nudila odlične sladolede, za to vrijeme neobičnih kombinacija. Zapravo, Medenko je pionir artisanskog sladoleda u Hrvatskoj. Glas o neobičnim sladoledima od cikle, sira, kruha i heljde brzo je odzovnio Samoborom, Zagrebom i okolicom, a proizvodili su ih potpuno sami od najboljih sastojaka.
Primjerice, za izradu sladoleda od borovih iglica sami su prikupljali iglice, za mliječne sladolede su ostvarili suradnju s ličkom mljekarom Vedrine, koristili su mahune vanilije s Madagaskara, belgijsku čokoladu sa 70% kakaa te bademe koje su sami mljeli.
Najveći preokret u njihovom poslovanju dogodio se 2016. kada su se bacili na pakiranje vlastitih sladoleda te dali ponude malenim specijaliziranim prodavaonicama u Zagrebu, Rijeci i Opatiji.
Iako im je išlo dobro, naprosto nisu mogli izdržati pritisak i sve što ide uz vlastitu proizvodnju pa su nakon zatvaranja samoborske slastičarnice 2018., „odlučili staviti ključ u bravu“ u proizvodnji te zatvoriti svoje pogone.
Svi ljubitelji Medenkovih sladoleda mogu provjeriti jesu li dostupna posljednja pakiranja omiljenih im sladoleda u nekoj od prodavaonica gdje su bili zastupljeni, i to u poslovnicama Mljekare Veronika, Špeceraju te Mrkvici.
Izvor: Facebook stranica Slatka Tvornica Medenko, Dobra hrana
Fotografija: Canva