Kraj ovog radnog tjedna obilježit ćemo cupcakesima od čokolade za koje je recept s nama podijelila naša stalna suradnica Marija Herjavić Jerkić.
Sastojci
Biskvit
- 5 jaja
- 80 g šećera
- 100 g maslaca
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g oštrog brašna
- sjemenke vanilije
Krema
- 2 žumanjka
- 250 ml mlijeka
- 25 g kukuruznog škroba
- 25 g šećera
- 10 g maslaca
- 50-60 g čokolade za kuhanje
Sastojci
Biskvit
Pjenasto umutite žumanjke s pola šećera, dodajte omekšali maslac, pa otopljenu čokoladu, vaniliju i na kraju brašno.
Kad se sve dobro poveže, dodajte istučene bjelanjke s polovicom šećera. Prebacite u kalupiće za muffine i pecite 25 – 30 minuta na 170°C.
Napomena: Punite maksimalno 2/3 kalupa jer narastu tijekom pečenja.
Krema
Mlijeko ugrijajte skoro do vrenja, pa lagano dodajte u pjenasto istučene žumanjke sa šećerom i škrobom.
Napomena: Mlijeko prije dodavanja u kremu procijedite.
Vratite smjesu za kremu u lonac te kuhajte na laganoj vatri stalno miješajući dok se krema ne zgusne. Kad se zgusne, dodajte maslac i čokoladu i miješajte dok se ne otopi i poveže. Kremu prekrijte prozirnom folijom tako da se folija stavi da dodiruje kreme. Ohladite. Ohlađeno malo promiksajte te stavite preko svakog muffina pomoću dresir vrećice.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić