U novoj torti naše Nine Stojanov s bloga Dalmatian things with Nina svoje je mjesto našla krema od pistacija, ali i ona od krušaka.
Sastojci
Biskvit
- 7 bjelanjaka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 45 g pšeničnog oštrog brašna
- 40 g mljevenih pistacija
- naribana limunova korica
- 1 prašak za pecivo
Krema od pistacija
- 6 žlica gustina
- 6 žlica šećera
- 500 ml mlijeka
- naribana limunova korica
- 90 g maslaca
- 120 g mljevenih pistacija
- 1 vanilin šećer
Krema od krušaka
- 6 žlica gustina
- 40 g šećera
- 500 ml soka od krušaka
- 80 g maslaca
Nadjev i ukrašavanje
- 100 g džema od đumbira i naranče (može i od marelice)
- fondant masa
- boja za izradu fondant mase
- 50 g mljevenih pistacija
Priprema
Biskvit
Istucite bjelanjke u čvrsti snijeg, a žumanjke zajedno sa šećerom pjenasto izmiješajte.
Žumanjcima dodajte brašno, pistacije, prašak za pecivo i naribanu limunovu koricu.
Pripremljenu smjesu sa žumanjcima lagano umiješajte u čvrsti snijeg od bjelanjaka.
Okrugli kalup prekrijte papirom za pečenje.
Pola količine biskvitne smjese rasporedite na pripremljen pleh i pecite u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 10 minuta. Poslije ispecite još jedan biskvit od ostataka biskvitne smjese.
Od pečenih biskvita izrežite 4 okrugle kore promjera 18 ili 20 cm, ovisno o veličini kalupa za torte.
Krema od pistacija
Škrobno brašno pomiješajte sa šećerom i vanilin šećerom i sve zajedno razmutite s oko 300 ml hladnog mlijeka.
Preostalo mlijeko zakipite zajedno s naribanom koricom limuna. Mlijeko maknite s vatre, umiješajte razmućeno škrobno brašno sa šećerom i kuhajte stalno miješajući pjenjačom oko 15 sekundi. Nakon toga kremu malo ohladite, dodajte joj maslac i mljevene pistacije.
Krema od krušaka
Škrobno brašno i šećer razmutite u malo hladnog soka, a preostali sok zakipite.
Posudu sa sokom odmaknite s vatre, pjenjačom umiješajte razmućeno škrobno brašno, posudu vratite na vatru da proključa. U malo prohlađenu kremu umiješajte maslac.
Slaganje
Pripremljenu biskvitnu koru stavite na dno okruglog kalupa, premažite je džemom i s pola količine pripremljene kreme od krušaka. Na to stavite drugu biskvitnu koru, premažite je s pola količine džema pa po tome rasporedite pola količine kreme od pistacija.
Nastavite s premazivanjem biskvitnih kora dok ne potrošite džem, kreme i sve pripremljene kore.
Tortu stavite u hladnjak na 2 do 3 sata.
Na kraju, ostatak kreme potrošite na premazivanje torte i pospite ju mljevenim pistacijama. Neka vas obuzme proljetno veselje i sa malo boje i fondata izradite cvjetiće i ukrasite tortu. U slast!
Fotografije: Dalmatian things with Nina