Ako svoje goste želite zadiviti ne samo okusom, već i izgledom slastice, pripremite im ovaj jednostavni, ali efektni krater kolač čiji je recept s nama podijelila Kristina Nekić s Instagram profila @sweet_saltyworld.
Sastojci
Krema
- 800 ml mlijeka
- 2 pudinga od vanilije
- 50 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
Biskvit
- 5 jaja
- 150 g kristal šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 ml ulja
- 100 ml mlijeka
- 250 g glatkog pšeničnog brašna TIP 550
- 1 prašak za pecivo
- 20 g kakaa
Glazura
- 500 g kiselog vrhnja
- 1 vanilin šećer
- 100 g šećera u prahu
Priprema
Krema
U zdjelu dodajte pola litre mlijeka i stavite kuhati. Preostalih 300 ml mlijeka ulijte u drugu zdjelicu pa dodajte i 2 praška za puding, kristal i vanilin šećer. Promiješajte pjenjačom da se sastojci sjedine. Kada mlijeko zavri dodajte pomiješane sastojke te kuhajte dok se ne zgusne. Gotovu kremu ohladite na sobnu temperaturu.
Biskvit
Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke pjenasto izradite u čvrst snijeg te na kratko odložite sa strane. Žumanjke pjenasto izradite s kristal i vanilin šećerom. Potom dodajte mlijeko i ulje i još kratko izmiksajte.
Brašno pomiješajte sa praškom za pecivo i kakaom te postepeno dodajte u gore izmiksane sastojke. Na samom kraju u smjesu pjenjačom umiješajte izrađeni snijeg od bjelanjaka.
Lim za pečenje nauljite i pobrašnite te ulijte pripremljenu smjesu na biskvit. Zatim, pomoću dvije žličice ravnomjerno rasporedite hrpice pudinga od vanilije te stavite peći na 180°C cca 40 minuta.
Dok se kolač peče, pripremite glazuru.
Glazura
Kiselo vrhnje pomiješajte sa šećerom u prahu.
Pečeni kolač premažite pripremljenom glazurom te stavite peći još desetak minuta na 180°C.
Gotovi kolač dobro ohladite prije posluživanje, najbolje preko noći.
Fotografija: Kristina Nekić