Josip Gavran s bloga Woodie Foodie s nama je podijelio recept za kremastu tortu s marelicama čija sezona upravo kreće pa zasučite rukave i svojim ukućanima dan zasladite ovom tortom.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100g šećera
- 6g praška za pecivo
- 200g glatkog brašna
- 50ml ulja
- 250g sitno naribane mrkve
Žele od marelica
- 300g marelica iz kompota
- 50g šećera
- sok polovice limuna
- 250ml soka iz kompota
- 55g pudinga od vanilije (1½ vrećica)
Krema
- 250ml kvalitetnog biljnog vrhnja za šlag
- 10g vanilin šećera
- ½ žličice ekstrakta vanilije
- 200g mascarpone sira
Priprema
Mikserom sjedinite jaja i šećer, dodajte potom prašak za pecivo i brašno u nekoliko navrata kako ne biste zaprašili pa kratko izmiksajte nakon svakog dodavanja. Za kraj dodajte i ulje pa kratko izmiksajte kako biste dobili kompaktnu smjesu. Po završetku, u dobivenu smjesu dodajte mrkvu pa sjedinite špatulom.
Dno kalupa promjera 18cm obložite papirom za pečenje, stranice nauljite i prekrijte tankim slojem glatkog brašna pa ulijte smjesu i ravnomjerno rasporedite. Stavite kalup u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, 45 minuta. Kada se biskvit ohladi prerežite ga na dva jednaka dijela.
Za žele od marelica izblendajte marelice, dodajte šećer i limunov sok pa stavite kuhati. U sok umiješajte puding te dodajte smjesi koja se kuha i miješajte dok se smjesa ne zgusne. Žele podijelite na dva jednaka dijela (otprilike 9 žlica u svakom) i stavite u hladnjak kako bi se što prije ohladio. Kada se ohladi, krenite s izradom kreme i slaganjem torte.
Za kremu vrhnje i šećer umiksajte u čvrst i stabilan šlag, dodajte potom preostala dva sastojka pa sjedinite špatulom. U kremu možete, ukoliko Vam to odgovara, nasjeckati i nekoliko marelica na kockice.
Krenite sa slaganjem torte tako da na dno stavite jedan sloj biskvita pa kremu i zatim žele, a onda postupak ponovite još jednom. Žele na vrhu zagladite te tortu ukrasite tučenim slatkim vrhnjem i sjeckanim marelicama.
Fotografija: Woodie Foodie