Ovaj osvježavajući kolač stiže nam s bloga Mystic cakes, čija je autorica Natalija Milodanović uvijek rado viđen gost na našem portalu.
Sastojci
Podloga
- 27 – 30 komada petit keksa
Krema od vanilije
- 5 jaja
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 60 g brašna
- 50 g gustina
- 750 ml mlijeka
- 50 g maslaca
I još
- 200-300 g malina
Dekoracija
- 3 šlag pjene
- 200 -250 ml mlijeka
Priprema
Krema od vanilije
Razdvojite žumanjke od bjelanjaka. U posudu sa žumanjcima stavite polovicu šećera (50 g) i vanilin šećer pa dobro izmiješajte pjenjačom. (Mikser ostavite za miksanje bjelanjaka.) Dodajte brašno i gustin i oko 250 ml mlijeka pa dobro sjedinite pjenjačom tako da ne bude grudica.
Ostatak mlijeka ulijte u veliki lonac, ubacite i maslac pa stavite na štednjak i zagrijavajte na srednjoj vatri, nikako na jakoj da vam mlijeko ne bi zagorjelo. U toplo mlijeko (ne treba proključati) ulijte u tankom mlazu smjesu od žumanjaka uz neprestano miješanje drvenom kuhačom i kuhajte kremu dok se lijepo ne zgusne i ne proključa, 10 – 15 minuta. Kada proključa, gotovo je pa maknite s vatre.
Sada odmah pređite na miksanje bjelanjaka. Dodajte im prstohvat soli pa počnite mutiti mikserom na srednjoj brzini uz postepeno dodavanje preostale količine šećera (drugih 50 g) u nekoliko navrata. Mutite dok se šećer ne otopi i dok ne dobijete veoma čvrst snijeg.
U još toplu kremu od žumanjaka dodajte polovicu snijega od bjelanjaka i počnite miješati vrlo lagano, sve vrijeme prevrćući kuhačom, pazeći da ne razbijete snijeg. Dodajte i ostatak i sve lijepo sjedinite dok se krema ne ujednači. Krema mora ostati prozračna i lagana, stoga nipošto ne smijete energično miješati jer bi se mogla razrijediti pa da vam krema na kraju bude tekuća.
Slaganje
Neka se krema prohladi nekih 10 minuta, a za to vrijeme nježno operite maline, nipošto pod jakim mlazom vode da se ne bi raspale. Poslažite ih na papirnati ubrus da se ocijedi višak vode. Uzmite odgovarajući pladanj i složite petit kekse (ja sam 3 × 9 komada).
Na kekse izlijte mlaku kremu svugdje ravnomjerno i lijepo poravnajte. Sada odozgo poslažite maline i prstima ih blago utisnite u kremu.
Dekoracija
Na kraju umutite šlag s mlijekom (sami procijenite koliko će trebati, pazeći da ne bude previše mekan) i premažite kolač šlagom. Ukrasite po želji.
Kolač dobro ohladite u hladnjaku i režite na kocke.
Fotografije: Mystic cakes