Nataša Pralica s bloga Natašine slastice s nama dijeli recept za jednostavnu krem tortu s višnjama.
Sastojci
Krema
- 500 ml mlijeka
- 500 ml vrhnja za šlag
- 120 g gustina
- 1 vanilin šećer
- 100 g čokolade za kuhanje
- 100 g bijele čokolade
- 4 žlice šećera
Podloga
- 300 ml mlijeka
- 200 g piškota
I još
- 1 tegla višanja (neto 680 g )
- 1 preljev za kolače
- 250 ml vrhnja za šlag
Priprema
Podloga
U zdjelu iskidajte piškote i prelijte ih mlijekom. Miješajte da keks upije mlijeko, dio može ostati cijeli, a dio raspadnut. Keks rasporedite na pladanj s obručem promjera 24 cm.
Krema
U mlijeko ulijte vrhnje za šlag te pomiješajte. U gustin dodajte šećer, vanilin šećer i 200 ml pripremljene tekućine. Preostalu pripremljenu tekućinu ulijte u lonac i stavite kuhati. Kada zakipi, sklonite sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati.
Gotovu kremu podjelite na 2 jednaka dijela.
U jedan dio dodajte čokoladu za kuhanje (narezanu ili u kapljicama) i miksajte da se čokolada istopi. Odmah tamnu kremu rasporedite preko podloge. Drugom dijelu kreme dodajte bijelu čokoladu (narezanu ili u kapljicama) i sjedinite.
Odmah vruću bijelu kremu rasporedite preko tamne kreme.
Teglu višanja procjedite i sok ostavite sa strane. Ocijeđene višnje složite preko kreme.
Preljev
Preljev pripremite po uputstvu s vrećice.Ovaj koji sam koristila u receptu priprema se na sljedeći način. Preljev i šećer pomiješajte u lončiću i polako dodajte 250 ml soka od višanja, stavite kuhati.
Kada prokuha prelijte ga preko višanja. Tortu ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, zatim ju stavite u hladnjak.
Ohlađenoj torti nožem odvojite obruč te ga uklonite.
Dekoracija
U zdjelu ulijte vrhnje za šlag. Miksajte ga da postane čvrst. Šlag premažite po bočnim stranicama torte i uz rub.
Fotografija: Natašine slastice