Recept za ovu finu, laganu, kremastu, bezglutensku tortu za ljetno osvježenje s nama dijeli Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
(za kalup promjera 26 cm)
Za biskvit bez brašna
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 120 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 100 g maslaca
- 150 g mljevenog maka
- 75 g mljevenih pečenih lješnjaka
- 1 žličica cimeta
Za jogurt kremu
- 400 g čvrstog jogurta
- 100 g šećera u prahu
- 2 žličice arome vanilije
- ribana korica limuna
- 400 ml slatkog vrhnja
- 1 vrećica želatine– 10 g
Za sloj od crvenog voća
- 300 g smrznutog crvenog voća + vode do 300 ml
- 4 žlice šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 žlica limunovog soka
- 30 g gustina
Priprema
Za biskvit dvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu sa bjelancima dodajte prstohvat soli pa umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje polovine količine šećera (60 g). Ostavite sa strane do upotrebe.
U drugu posudu sa žumanjcima dodajte ostatak šećera i pjenasto izmiksajte pa dodajte omekšali maslac i još jednom dobro izmiksajte. Odložite mikser.
Sada naizmjenično dodavajte mješavinu maka i mljevenih pečenih lješnjaka s cimetom i po malo snijega od bjelanjaka pa lagano miješajte pjenjačom pazeći da snijeg ne splasne. Miješajte dok se sve ne sjedini u pjenastu smjesu.
Uzmite kalup promjera 26 cm kojem ste obložili papirom za pečenje i izlijte smjesu za biskvit. Lupite nekoliko puta kalupom o stol da izađu mjehurići zraka pa stavite u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva da se peče oko 25 do 30 minuta. Provjerite čačkalicom, ako izlazi suha iz sredine biskvita gotov je. Biskvit ohladite.
Za jogurt kremu stavite u posudu čvrsti jogurt, šećer u prahu, aromu vanilije i ribanu koricu limuna pa pjenjačom sve dobro sjedinite.
U drugoj posudi umutite mikserom slatko vrhnje u mekši šlag pa dodajte u jogurt, ručno miješajući žlicom.
Želatin prelijte sa 4 žlice hladne vode, ostavite koju minutu da nabubri pa otopite na najmanjoj vatri. U želatinu najprije dodajte nekoliko žlica kreme pa brzo miješajte da se sjedini, a potom ulijte u ostatak kreme i dobro izmešajte pjenjačom.
Slaganje
Biskvit stavite na tacnu i oko njega stavite podesivi okvir obložen acetatnom folijom. Može i obruč od kalupa ako nemate podesivi okvir. Ulijte kremu na biskvit i svugdje ravnomjerno rasporedite.
Savjet: kremu možete kratko zagrijati u mikrovalnoj da postane mekša kako bi ju ravnomjernije rasporedili preko podloge. Tortu stavite u hladnjak na barem 2 do 3 sata da se krema dobro ohladi i sasvim stegne prije izljevanja voćnog sloja.
Sloj od crvenog voća
Smrznuto crveno voće stavite u lonac, dodajte šećer, vanilin šećer i limunov sok pa zagrijavajte dok se ne otopi. Neka proključa pa kuhajte još nekoliko minuta dok se voće skroz ne raspadne. Skinite sa vatre pa protisnite kroz cjediljku da se odstrane koštice.
Napomena: Ja sam koristila maline i ribizle, a vi možete voće po želji.
Ovaj voćni pire ulijte u mjericu pa dolijte još vode tako da ukupno dobijete 300 ml voćnog soka. Veći dio ulijte nazad u lonac i vratite na vatru, a u ostatku soka razmutite gustin pa ukuhajte u sok. Kuhajte nekoliko minuta dok se ne zgusne, skinite sa vatre i prohladite desetak minuta uz miješanje.
Napomena: žele ne smije biti jako vruć prilikom stavljanja na tortu da ne bi otopio jogurt kremu, ali se ne smije ni jako ohladiti jer ga nećete moći lijepo nanijeti tako da torta bude ravna buduči da se hlađenjem steže.
Dakle, prohlađen ali još uvek topao voćni žele uspite polako preko ohlađene torte i špatulom brzo poravnajte. Tortu vratite u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje nekoliko sati, a najbolje preko noći.
Ukrasite svježim ili smrznutim crvenim voćem.
Fotografija: Mystic Cakes