Borimo se protiv oblaka ovim receptom za kremastu tortu s jagodama i kokosom koji je s nama podijelila Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača.
Sastojci
Kora od kokosa
- 4 bjelanjka
- 150 g šećera
- 120 g kokosa
Krema od kokosa
- 4 žutanjka
- 600 ml mlijeka
- 80 g kokosa
- 100 g šećera
- 1 prašak za puding s okusom vanilije
- 1 želatina u prahu
Ostalo
- 500 ml slatkog vrhnja
- 500 g svježih jagoda
- džem od jagoda
Priprema
Bjelanjke kratko izmiksajte. Zatim dodajte malo po malo šećera i nastavite miksati bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg, odnosno dok ne potrošite sav šećer. Na kraju lagano umiješajte kokos.
Pripremljenu smjesu izlijte u kalup za torte (26-28 cm) kojeg ste prethodno prekrili masnim papirom. Papir malo namastite i pobrašnite, tako da budete sigurni da vam se kora neće zalijepiti prilikom vađenja.
Koru od kokosa pecite 30 minuta na 180°C, odnosno na 160°C ako imate pećnicu s ventilacijom.
Želatinu namočite prema uputama na pakiranju i ostavite sa strane.
Žutanjke izmutite sa šećerom, malo mlijeka i pudingom. Ostatak mlijeka i kokos zagrijte do vrenja. Dodajte pripremljene žutanjke pa kuhajte kremu na laganoj vatri otprilike 2 minute, dok se ne zgusne. U vruću kremu ubacite nabubrenu želatinu i dobro ju promiješajte tako da se želatina otopi.
Ohlađenu kremu izmiksajte i pomiješajte s 200 ml tučenog slatkog vrhnja.
Tortu slažite u kalupu u kojem se pekla kora od kokosa. Obruč kalupa obložite masnim papirom.
Ohlađenu koru premažite tankim slojem džema od jagoda. Zatim nanesite polovicu kreme. Preko kreme posložite jagode koje ste uzdužno prerezali po pola. Jagode malo utisnite i premažite ih ostatkom kreme od kokosa.
Preko kreme premažite ostatak od 300 ml tučenog slatkog vrhnja. Tortu spremite u hladnjak preko noći. Idući dan ukrasite tortu po želji i poslužite se!
Fotografije: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]