Na jednoj od naših omiljenih adresa – blogu Pregacha autorice Irene Gavran našli smo recept za ovu divnu kremastu tortu s višnjama – isprobajte je i vi.
Sastojci
Biskvit
- 150 ml vode
- 40 ml mlijeka
- 110 g maslaca
- 200 g šećera (ja sam stavila 150 g + vanilin šećer)
- 1 žličica sode bikarbone
- 1 žličica soli
- 25 g gorkog kakaa
- 2 jaja
- 175 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
Višnje
- 10 g želatine
- 1 teglica višanja
- 50 g šećera
- 1 žličica cimeta
- 100 ml soka od višanja iz teglice
Krema od tonke i vanilije
- 300 ml mlijeka
- 200 ml vrhnja
- 100 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 1 mahuna vanilije
- ½ žličice tonke
- 50 g gustina
- 3 žumanjka
- 10 g želatine
- 500 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit
Vodu, mlijeko, maslac, šećere, sodu, sol i kakao stavite kuhati na vatru. Kad proključa, pustite te kad se šećer i maslac otope, maknite s vatre i ostavite da se malo ohladi.
Zatim dodajte jaja, prosijano brašno i prašak za pecivo pa sjedinite pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.
Kalup za torte promjera 24 cm dobro namastite, a pećnicu zagrijete na 180 stupnjeva.
Smjesu pecite 30 minuta (najbolje napravite test čačkalicom).
Izvadite iz kalupa i u potpunosti ohladite, kasnije poravnajte i namrvite ostatak za dekoraciju.
Višnje
Želatinu pripremite prema uputama na pakiranju. Višnje, šećer, cimet i sok stavite kuhati. Kad se šećer otopi, dodajte želatinu i promiješajte. Kalup za torte 18 cm obložite prozirnom folijom, istresite smjesu i ostavite da se u potpunosti stisne.
Žele stavite na sredinu biskvita.
Krema od tonke i vanilije
Želatinu pripremite prema uputama.
Veći dio mlijeka, vrhnje, šećere, sjeme vanilije i tonku stavite kuhati na vatru.
Ostatak mlijeka pomiješajte s gustinom i žumanjcima.
Kad mlijeko prokuha, procijedite kroz fino sito na kremu s gustinom. Mlijeko dodajte polagano, da se žumanjci ne bi počeli kuhati prerano. Kad ste ubacili sve mlijeko, vratite kremu na vatru i kuhajte dok se ne zgusne. Na kraju ubacite želatinu i miješajte dok se ne otopi. Poklopite prozirnom folijom i ohladite na sobnu temperaturu.
Kad se krema ohladi, umiksajte vrhnje za šlag tek da krene čvrsnuti, a kremu izmiksajte štapnim mikserom.
Na kraju sjedinite te dvije kreme lagano, špatulom.
Kremu istresite na biskvit i žele, poravnajte i ostavite da se ohladi.
Fotografije: Pregacha