Smišljajući kako da iskoristimo pola paketa lisnatog tijesta, došli smo do ovog brzog, jednostavnog i jako ukusnog deserta u kojem se odlično slaže blago kiselkast okus želea od jagoda i slatke kreme od vanilije i bijele čokolade.
Sastojci
- ½ paketa lisnatog tijesta
Krema od vanilije i bijele čokolade
- 2 pudinga od vanilije
- 80 g šećera
- ½ mahune vanilije
- 600 ml mlijeka + 6 žlica
- 150 bijele čokolade
Žele od jagode
- 500 g smrznutih jagoda
- 120 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 30 g gustina
Priprema
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva s upaljenim ventilatorom.
Lisnato tijesto tanko razvaljajte pa okruglim izrezivačima za keksiće režite oblike. Zatim izrezane oblike prebacite preko malih kalupa za pite (s vanjske strane). Tijesto dobro razvucite sa svih strana jer će se u pečenju povući. Male kalupe s prebačenim tijestom stavite na lim za pečenje. Pecite u zagrijanoj pećnici oko 10 minuta, odnosno dok tijesto ne dobije lijepu zlatnu boju i dok se ne bude sasvim lako odvajalo od kalupa.
Krema od vanilije i bijele čokolade
U lonac ulijte 600 ml mlijeka te mu dodajte očišćenu mahunu vanilije (i sadržaj i samu mahunu). U drugoj posudi izmiješajte prah za puding, šećer i 6 žlica mlijeka dok ne dobijete homogenu smjesu. Kada mlijeko uzavre, izvadie mahunu vanilije, ugasite vatru te kipuće mlijeko ulijte u smjesu s pudingom, neprestano miješajući pjenjačom dok ne dobijete lijepu, glatku smjesu. U tako vrući puding dodajte bijelu čokoladu izrezanu na komadiće i miješajte dok se čokolada sasvim ne otopi. Kremu pokrijte prozirnom folijom (stavljajući foliju izravno na površinu kreme) i ostavite da se potpuno ohladi.
Žele od jagoda
Kad se krema potpuno ohladi, pripremite žele od jagoda. U mikrovalnoj pećnici na niskoj temepraturi otopite jagode. Zatim ih ubacite u multipraktik i miksajte dok ne dobijete gusti pire.
U lonac stavite pire od jagoda pa mu dodajte šećer i vanilin šećer i kuhajte na laganoj vatri 5 minuta. Nakon toga dodajte prosijani gustin i pjenjačom miješajte, kuhajući na laganoj vatri još pet minuta.
Gotovi pire prebacite u drugu posudu i pustite da se ohladi.
Slaganje
Na tanjur za posluživanje poslažite prazne košarice od lisnatog tijesta pa u svaku stavite 1-2 žličice želea od jagoda. Površinu žele izravnajte pa na njega nanesite kremu od vanilije i bijele čokolade, koristeći za to slastičarsku špricu sa zvjezdastim otvorom. Površinu kreme po želji možete prošarati želeom od jagode u koji ste dodali nekoliko žlica vode (kako bi bio malo rjeđi).
Gotove košarice ostavite u hladnjaku barem nekoliko sati (najbolje preko noći) te ih servirajte hladne.
Fotografije: Kate Bošković
[print_link]