Na blogu Samo jedan griz autora Darka Debića pronašli smo savršen recept za ljubitelje kremastih kolača s lješnjacima.
Sastojci
(za kalup dimenzija 37 x 25 cm)
Biskvit
- 20 g kakao praha
- 70 g šećera
- 2 g soli
- 2 g sode bikarbone
- 80 ml ključale vode
- 80 ml ulja
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 20 ml kiselog mlijeka (zamjena: u obično mlijeko dodati žličicu octa)
- 1 vanilin šećer
- 70 g glatkog brašna
Krema
- 10 g želatine u prahu + 3 žlice hladne vode
- 3 žumanjka
- 70 g šećera
- 1 vanilin šećer
- 150 ml mlijeka
- 100 g mljevenih prženih lješnjaka
- 500 ml slatkog vrhnja
Glazura
- 100 ml slatkog vrhnja
- 200 g bijele čokolade
- 50 g grubo usitnjenih lješnjaka
Priprema
Biskvit
U zdjelu za miješanje dodati kakao, šećer, sol i soda bikarbonu. Pomiješati i preliti kipućom vodom, malo ohladiti i dodati ulje. Miješati pjenjačom, dodati jaja, kiselo mlijeko, vaniliju i na kraju brašno. Miješati samo koliko je potrebno da se sve sjedini, nikako duže. Staviti u lim za pečenje obložen papirom i peći na temperaturi 170 °C. Nakon 8 minuta provjeriti čačkalicom, vrijeme ovisi o veličini lima. Kad se ohladi po želji poprskati s par žlica ruma ili nekog likera.
Krema
Želatinu pomiješati s tri žlice hladne vode. Žumanjke pomiješati sa šećerima i mlijekom, staviti na paru i kuhati uz neprestano miješanje pjenjačom. Kad se zgusne maknuti s pare i dodati nabubrenu želatinu, miješati dok se želatina ne otopi. Umiješati lješnjake. Dok se hladi povremeno promiješati, hladi se do otprilike temperature našeg tijela. Vrhnje umutiti u mekani šlag i dodati prohlađenu smjesu s lješnjacima. Lagano pjenjačom spojiti, izliti na hladni biskvit i poravnati. Staviti u hladnjak.
Glazura
Vrhnje ugrijati do točke vrenja, maknuti s vatre i ubaciti nalomljenu čokoladu.
Ostaviti pet minuta, dobro promiješati dok ne postane glatko i preliti po kolaču. Posipati grubo usitnjenim prženim lješnjacima.
Fotografija: Samo jedan griz