Maline su zvijezde ovog kolača čiji smo recept pronašli na blogu Pinch of Amour autorice Kristine Šaško.
Sastojci
Biskvit od kakaa
- 6 jaja
- 150 g šećera
- 140 g glatkog brašna
- 70 g kakaa
- 1 prašak za pecivo
- prstohvat soli
- 100 ml ulja
- 2 žličice ekstrakta vanilije
Čokoladna mousse krema
- 150 g čokolade
- 250 ml vrhnja za šlag
- 300 g mascaroponea
- Mousse krema od malina
- 4 g želatine u prahu
- 100 g malina može smrznutih
- 1 žlica šećera
- 180 ml vrhnja za šlag
- 200 g mascarponea
Žele od malina
- 300 g malina može smrznutih
- 100 ml vode
- 1 žlica šećera
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanilije
Mirror glaze
- 6 g želatine u prahu
- 60 g šećera
- 70 ml vrhnja za šlag
- 75 g vode
- 35 g kakaa
Priprema
Biskvit od kakaa
Jaja pjenasto umutite sa šećerom. Ja sam miksala par minuta dok nisam dobila smjesu koja se udvostručila.
U smjesu prosijajte brašno, kakao i prašak za pecivo, dodajte sol, ulje i ekstrakt vaniliju. Dovoljno je da se sastojci samo povežu.
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
Ja sam biskvit stavila peći u veliki lim dimenzija 20 x 40 cm. Lim sam prethodno obložila papirom za pečenje. Biskvit pecite 7 – 10 minuta (ovisno o vašoj pećnici). Već u 7. minuti provjerite biskvit čačkalicom kako vam se ne bi prepekao i bio presuh.
Čokoladna mousse krema
Čokoladu otopite na pari.
Šlag čvrsto smiksajte i dodajte mascarpone.
Otopljenu čokoladu malo prohladite i umiješajte u smjesu šlaga i mascarponea.
Mousse krema od malina
Želatinu pomiješajte sa žlicom hladne vode i pustite da nabubri.
Maline skuhajte sa žlicom šećera. Kuhajte par minuta dok maline ne provriju i dok se tekućina mrvicu ne reducira.
Prokuhane maline propasirajte i malo ohladite.
Šlag čvrsto smiksajte i dodajte mascarpone.
Želatinu otopite (može u mikrovalnoj).
U smiksani šlag s mascarponeom dodajte otopljenu želatinu i propasirane maline. Sve pomiješajte.
Žele od malina
Maline prokuhajte s vodom, šećerom i vanilin šećerom.
Puding pomiješajte sa dvije-tri žlice vode. Kad maline prokuhaju umiješajte puding i kuhajte dok vam se žele ne zgusne. To će vam se desiti praktički odmah.
Žele maknite s vatre i prohladite na sobnoj temperaturi. Miješajte svakih par minuta, no ne smije se ohladiti do kraja jer će vam biti teško premazati po čokoladnoj kremi.
Mirror glaze
Želatinu pomiješajte sa dvije žlice hladne vode i pustite da nabubri.
Šećer i vrhnje za šlag stavite da zakipi.
Vodu pomiješajte s kakao i umiješajte u šećer i šlag te prokuhajte. U vrelo ubacite nabubrenu želatinu.
Tako dobivenu smjesu prebacite u drugu posudu i malo izradite sa štapnim mikserom.
Pustite da se ohladi na sobnu temperaturu povremeno miješajući.
Prije prelijevanja po kolaču procijedite glazuru kako bi se riješili potencijalnih grudica.
Slaganje kolača
Biskvit prerežite na pola. Ja imam kalup dimenzija 20 x 20 cm pa sam si tome prilagodila veličinu biskvita (20 x 40 cm).
Donji biskvit sam natopila s par žlica mlijeka i premazala s polovicom kreme od čokolade.
Na kremu od čokolade premazala sam žele od malina koji je još bio topao pa je bio lakše maziv (zato pripazite da ga ne ohladite do kraja).
Mali trik – ako želite žele se može skroz ohladiti, ali postupak je malo drugačiji. Još vrući žele prebacite u kalup dimenzija kolača, razmažite i skroz ohladite, možete ga čak staviti u zamrzivač. Tako skroz ohlađeni/smrznuti žele možete samo postaviti na kremu od čokolade.
Na žele od malina premažite drugu polovicu kreme od čokolade.
Stavite drugu polovicu biskvita, natopite s par žlica mlijeka i premažite mousse kremom od malina.
Kolač stavite u hladnjak ili još bolje u zamrzivač na sat ili dva da se što bolje ohladi. Dobro ohlađeni kolač prelijte glazurom.
Fotografije: Pinch of Amour