Za sredinu tjedna donosimo vam recept za Baron kolač autorice Nataše Pralice s bloga Natašine slastice.
Sastojci
Biskvit
- 60 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 30 g kakao praha
- 8 bjelanjaka
- 120 g šećera
- 50 g oraha
Krema od malina
- 500 g malina
- 100 g šećera
- 200 ml vode
- 1 puding od maline
- 40 g brašna
Čokoladna krema
- 8 žumanjaka
- 110 g šećera
- 20 g kakao praha
- 60 g brašna
- 500 ml mlijeka
- 200 g čokolade za kuhanje
- 150 g margarina ili maslaca
Ganache
- 150 g čokolade za kuhanje
- 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Za biskvit u 30 g brašna dodajte 1/2 praška za pecivo i pomiješajte. Dodajte 15 g kakao praha i nastavite miješati. U drugu zdjelu dodajte 4 bjelanjka i miksajte da zapjene. Postepeno dodajte 60 g šećera i miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.
Dodajte pripremljene suhe sastojke i 25 g mljevenih oraha te sjedinite pjenjačom. Smjesu rasporedite na papir za pečenje u kalupu dimenzija 20 x 31 cm. Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Ponovite postupak pripreme na isti način tako da dobijete dva biskvita. Ostavite ih da se ohlade.
Zatim pripremite kremu malina. U lonac dodajte maline (mogu biti zamrznute), šećer i 100 ml vode, stavite kuhati. Puding od maline, brašno i preostalu vodu pomiješajte. Kada se maline omekšaju sklonite ih sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati. Odmah vruće rasporedite preko oba biskvita i ostavite sve da se ohladi.
Za čokoladnu kremu u zdjelu dodajte žumanjke i šećer te ih izradite dok ne postanu pjenasti. Dodajte kakao prah, brašno i 100 ml mlijeka te izmiksajte. Preostalo mlijeko ulijte u lonac i stavite kuhati. Kada mlijeko zakipi, sklonite ga sa strane i umiješajte pripremljene sastojke. Sve zajedno vratite kuhati na laganiju temperaturu i miješajte.
Na kraju dodajte čokoladu za kuhanje (narezanu ili u kapljicama) i miješajte dok se čokolada ne otopi. Kremu prebacite u zdjelu, pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se ohladi. Ohlađenoj kremi uklonite foliju te ju izmiksajte. Dodajte narezan margarin ili maslac (sobne temperature) i sjedinite.
Slaganje
Na tacnu postavite biskvit s malinama te oko njega stavite obruč. Rasporedite pola kreme, ostavite drugi biskvit s malinama te rsporedite ostatak kreme.
Pripremite dekoraciju tako da preko čokolade za kuhanje (narezane ili u kapljicama) prelijte vrhnje za šlag i istopite u mikrovalnoj pećnici ili na pari. Ganache rasporedite po površini kolača, a zatim ga stavite u hladnjak da se ohladi i stegne.
Fotografija: Natašine slastice