Recept za ovu kremastu tortu u kojoj se sljubljuju okusi borovnica i limuna donosi Josip Gavran s bloga Woodie Foodie, a upravo je ona odlična slastica za proslavu prvog dana proljeća.
Sastojci
Biskvit
- 3 bjelanjka
- ⅓ žličice soli
- 3 žutanjka
- 100 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 120 g glatkog brašna
- 2 žličice praška za pecivo
- 35 ml ulja
- 75 ml mlake vode (dio vode možete zamijeniti sokom od limuna, ukoliko ste veliki ljubitelj)
Curd od limuna
- 2 limuna srednje veličine, sok i korica
- 100 g šećera
- 50 g maslaca
- 2 jaja
Krema od bijele čokolade
- 300 ml kvalitetnog biljnog vrhnja za šlag
- 300 g mascarpone krem sira
- 200 g kvalitetne kvalitetne bijele čokolade
- 320 g pekmeza od borovnica (udio voća 100%)
Priprema
Bjelanjke i sol izmiksajte u čvrsti snijeg pa posudu odložite sa strane. U drugoj posudi žumanjke i šećere miksajte dvije minute kako biste dobili gustu smjesu. U smjesu žumanjaka dodajte mlaku vodu i ulje pa kratko izmiksajte. Dodajte potom mješavinu glatkog brašna i praška za pecivo pa špatulom lagano umiješajte. Za kraj, lagano špatulom umiješajte i snijeg.
Smjesu ulijte u kalup promjera 18cm čije ste dno prethodno prekrili papirom za pečenje. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 180°C, na 35 minuta. Biskvit ostavite na sobnoj temperaturi kako bi se u potpunosti ohladio. Kada se biskvit ohladi, potrebno ga je prerezati na tri jednaka dijela.
Curd od limuna pripremite barem nekoliko sati prije pripreme slastica, kako bi se stigao ohladiti na sobnu temperaturu. Za ovu je tortu potrebno pola količine curda stoga koristite pola količine sastojaka za pripremu.
Sok, koricu, šećer i maslac stavite kuhati na pari, na vatru srednje jačine. Povremeno promiješajte, a kada se maslac otopi, umiješajte i jaja koja ste prethodno izmiksali. Kuhajte na pari uz konstantno miješanje, otprilike 10 minuta. Posudu stavite sa strane i pokrijte prijanjajućom folijom kako bi se curd ohladio na sobnu temperaturu nakon čega može u hladnjak. Prije konzumiranja promiješajte.
Za kremu od bijele čokolade, čokoladu otopite na pari pa ostavite sa strane dok ne pripremite šlag. Vrhnje umiksajte u iznimno čvrst i stabilan šlag, dodajte mu krem sir i čokoladu pa sjedinite špatulom. Slijedi slaganje torte. Prvi biskvit postavite na željenu podlogu i postavite okolo acetatnu foliju. Ravnomjerno rasporedite tanji sloj kreme po površini biskvita, a pomoću slastičarske vrećice potom napravite obruč od kreme, pa u sredinu žlicom ravnomjerno rasporedite pekmez (pekmez prethodno u jednoj posudi izmiješajte vilicom kako bi omekšao). Dodajte još kreme kako biste prekrili pekmez, pa ravnomjerno rasporedite. Postavite drugi biskvit i ponovite prethodne korake još jednom. Slijedi posljednji biskvit, sloj kreme i sloj curda. Dekorirajte po želji pa tortu stavite u hladnjak kako bi se u potpunosti stisnula.
Fotografija: Woodie Foodie