Ovog vikenda zasladite se parfe tortom za koju recept donosi Natalija Milodanović s bloga Mystic Cakes.
Sastojci
(za tortu promjera 26 cm)
Biskvit
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera – 60 g
- 1 vanilin šećer
- 5 žlica oštrog brašna – 50 g
- 3 pune žlice mljevenih pečenih lješnjaka – 30 g
- 1/2 vrećice praška za pecivo – 6 g
Preljev
- 150 ml mlijeka
Nugat parfe krema
- 600 ml mlijeka
- 6 žumanjaka
- 100 g šećera
- 150 g Nutelle (ili druge nugat kreme)
- 100 g Noisette čokolade (ili obične mliječne)
- 2 vrećice želatine – 20 g
- 500 ml slatkog vrhnja (biljnog)
- 100 g mljevenih pečenih lješnjaka
I još (za dekoraciju)
- slatko vrhnje
- lješnjaci
Priprema
Biskvit
Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli izmiksajte čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Miksajte dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst i sjajan snijeg. Odložite mikser.
U snijeg dodajte mješavinu suhih sastojaka: brašno, mljevene lješnjake i prašak za pecivo. Špatulom lagano izmiješajte, pazeći da ne izbijete zrak iz snijega.
Smjesu rasporedite u okrugli kalup promjera 26 cm čije dno ste obložili papirom za pečenje te pecite u zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 15-20 minuta dok blago ne porumeni.
Ostavite biskvit da se malo prohladi, izvadite ga iz kalupa, stavite ga na tanjur i okrenite na drugu stranu (koja je bila donja, jer lakše upija) i prelijte ga toplim mlijekom. Za punjenje ćete vratiti obruč oko torte ili podesivi okvir.
Napomena: Ako želite tortu puniti u kalupu, ne morate ni vaditi biskvit, nego ga odmah prelijte vrućim mlijekom. U tom slučaju umjesto papira za pečenje, kalup nauljite i pobrašnite. Također, imajte na umu da će ovako torta biti nešto viša.
Krema
U malo mlijeka pjenjačom razmutite žumanjke i šećer, a ostatak mlijeka stavite na vatru da provrije. U mlijeko ubacite Nutellu i Noisette čokoladu izlomljenu na kockice i povremeno promiješajte da se otopi i sjedini s mlijekom. U međuvremenu pomiješajte želatinu s 8 žlica hladne vode i ostavite da nabubri.
Kada je mlijeko s čokoladom provrilo, skinite s vatre i umiješajte smjesu od mlijeka i žumanjaka ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom. Vratite na srednju vatru i kuhajte još oko 5 minuta. Maknite s vatre.
Želatinu otopite na najmanjoj vatri i pjenjačom umiješajte u vruću kremu. Ostavite da se ohladi do sobne temperature.
Napomena: Krema će u ovoj fazi biti potpuno tekuća, ali bez brige, tako treba.
Slatko vrhnje izmiješajte u čvrst šlag pa dodajte u kremu, lagano miješajući pjenjačom. Na kraju umiješajte i mljevene pečene lješnjake.
Filanje
Ukoliko ste biskvit prelili mlijekom u kalupu samo izlijte kremu na biskvit, poravnajte ju i stavite u hladnjak.
Ako ste biskvit izvadili iz kalupa i stavili na tanjur, stavite okolo podesivi okvir i acetatnu foliju ako imate, ili samo vratite obruč od kalupa obložen prozirnom folijom. Primijetiti ćete da se biskvit hlađenjem malo skupio u promjeru pa je obruč malo širi, što je odlično jer će se krema taman raširiti do dna torte tako da će se torta okolo popuniti sama.
Izlijte kremu na biskvit koji ste silikonskom četkicom namočili mlijekom pa špatulom “odvucite” kremu u praznine oko biskvita da se obruč svugdje popuni kremom. Tortu odozgo zagladite i stavite u hladnjak preko noći da se dobro ohladi i stegne.
Sutradan skinite obruč i ukrasite tortu po želji. Ja sam napravila drip ganache glazuru samo oko stranica torte, a odozgo ukrasila izmiješanim slatkim vrhnjem i lješnjacima.
Fotografija: Mystic Cakes