Ana Raguž s bloga Tirkizna danas donosi recept za kremasti mango cheesecake koji će vas izvrsno osvježiti, a za čiju izradu nije potrebno paliti pećnicu.
Sastojci
Podloga
- 90 g Gran Cereale keksa (bilo koja vrsta)
- 45 g rastopljenog maslaca
- 1 žlica kokosovog brašna
Krema od manga
- 350 g manga
- 70 g šećera
- sok jednog limuna
- 5 listića želatine
- 90 g slatkog vrhnja
Krema od sira
- 200 g kremastog sira sobne temperature
- 50 g šećera u prahu
- 50 g grčkog jogurta
- 4 listića želatine
- 20 ml vode
- 100 g slatkog vrhnja
Priprema
Za podlogu sameljite kekse, dodajte rastopljeni maslac i žlicu kokosovog brašna. Okrugli kalup za torte promjera 18 do 20 cm obložite papirom za pečenje pa smjesu od keksa ravnomjerno rasporedite u kalup te utisnite (ne prejako). Spremite u hladnjak dok ne pripremite kreme.
Za kremu od manga, očistite mango te ga izblendajte u pire. Pire od manga stavite u posudu na vatru, dodajte mu šećer i sok limuna. Miješajte 5 do 10 minuta dok se ne otopi sav šećer i dok se sve lijepo ne poveže.
U hladnu vodu potopite jedan po jedan listić želatine. Nakon desetak minuta ocijedite želatinu i dodajte je u još topli pire od manga. Miješajte dok se sva želatina ne rastopi. Ukoliko vam se pire ohladio, na laganoj vatri otopite želatinu u pireu (samo pazite da ne uzavrw). Ohladite i u ohlađeno dodajte 90 ml slatkog vrhnja te lagano špatulom promiješajte.
U kremasti sir sobne temperature dodajte šećer u prahu i sve istucite, a potom dodajte jogurt pa sve lijepo sjedinite. Na kraju dodajte i slatko vrhnje. U hladnu vodu potopite 4 listića želatine, jedan po jedan pa ostavite 10 minuta. U međuvremenu, uzavrite 20 ml vode i pričekajte da se malo ohladi. U toploj vodi rastopiti ocijeđenu želatinu. Vodu sa želatinom dodajte u kremu od sira i sve dobro istucite da se poveže.
Izvadite kalup iz hladnjaka pa stavite kremu po želji. Možete prvo staviti žutu kremu od manga i zalediti je 2 sata pa nakon dva sata na tvrdu žutu kremu dodati bijelu kremu od sira. Ja sam napravila zebrastu kremu tako što sam na sredinu stavila malo bijele kreme pa u sredinu bijele kreme malo žute kreme i svakim dodavanjem lagano protresla kalup, pazeći da mi ostaju ravnomjerni krugovi. Isti postupak sam ponavljala do kraja sve dok nisam potrošila obje kreme.
Tortu dobro ohladite u hladnjaku., najbolje preko noći. Prije konzumiranja dekorirati po želji.
Fotografija: Tirkizna