Ukoliko ste ljubitelj malina, pistacija, ali i tiramisua, ova je slastica za koju s nama recept dijeli Ana Raguž s bloga Tirkizna idealna za vas, a upravo s njom možete zasladiti sredinu radnog tjedna.
Sastojci
Coulis od malina
- 3 žlice vode
- 200 g malina
- 2 žlice šećera u prahu
Krema od mascarponea
- 5 žumanjaka
- 100 g šećera u prahu
- 500 g mascarpone sira
- 100 g rastopljene bijele čokolade
- 300 ml mlakog mlijeka
- 4 žlice Grand Marniera (ili nekog drugog likera)
- 250 g piškota
- 200 g svježih malina
Posip
- 100 g mljevenih pistacija
Priprema
Prvo napravite coulis (pire od malina). Na laganoj vatri u lončiću zakuhajte vodu, maline i šećer dok se maline ne raspadnu. Maknite s vatre, prebacite maline u staklenu zdjelu i ohladite na sobnoj temperaturi.
Miksajte žumanjke sa šećerom u prahu dok se ne napravi bijela krema. U jednom lončiću zakuhajte vodu i stavite posudu sa žumanjcima i šećerom u prahu. Miješajte desetak minuta dok se krema malo ne zgusne (i da se žumanjci termički obrade). Maknite s pare. Izmiksajte u jednoj zdjeli mascarpone sir na najmanjoj brzini. Dodavajte u sir malo po malo kremu od jaja i miješajte špatulom lagano da se sve poveže. Na kraju umiješajte malo prohlađenu otopljenu bijelu čokoladu. Sve lijepo sjedinite u svilenkastu i glatku kremu.
U duboki tanjur stavite mlako mlijeko (tek toliko da nije hladno) i umiješajte liker. Pripremite keramičku posudu u kojem ćete slagati tiramisu. Umačite kratko piškote s obje strane u mlijeko (pazite da vam se ne raspadnu) i slažite u keramičku posudu. Kad ste obložili dno piškotama dodajte cijeli coulis od malina (pire). Na coulis od malina poredajte i raspodijelite na cijeli cijele maline (200 g). Pažljivo dodajte cijelu mascarpone kremu preko malina pa pospite mljevenim pistacijama. Ostavite u hladnjaku preko noći. Uživajte!
Fotografija: Tirkizna