Dug i hladni tjedan je tek počeo, a recept za krempitu kojom možete zasladiti ovaj utorak s nama je podijelio Igor Hranić s bloga Moderna kuhinja.
Sastojci
Krema
(normativ je za malo veći kalup od onog što dobijete kad kupite pećnicu i dobijete pleh za pečenje – ukoliko želite manju krempitu tada normativ smanjite na pola)
- 4 l mlijeka (koristio sam domaće s tržnice cca 9% m.m )
- 680 g šećera kristala
- 4 vrećice vanilin šećera ( ili bourbon vanilin šećera )
- 4 jušne žlice oštrog brašna
- 400 g gustina
- 7 jaja
I još
- 500 g lisnatog tijesta
- 500 ml slatkog vrhnja za šlag
Priprema
Za početak ispecite lisnato tijesto na sljedeći način. Tijesto dan ranije u hladnjaku ostavite odmrzavati, a sutradan ga pripremajte. Razvaljajte ga na minimalnoj količini oštrog brašna. Izbockajte viljuškom na nekoliko mjesta i te ga još oko 20 minuta dodatno rashladite u hladnjaku neposredno prije pečenja. Na dno pećnice stavite posudu s toplom vodom i dobro je zagrijte. Pecite na 220⁰C 10-15 min, ovisno i pećnici i lisnatom tijestu ili sve dok ne dobije zlatnu koricu. Isto napravite i s drugom “pločicom” lisnatog tijesta. Kad se ispeče odložite sa strane.
Za kremu od ukupne količine mlijeka odvojite 600 ml, a ostatak mlijeka stavite zakuhati. Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Žumanjcima dodajte 340 g šećera kristala i vanilin šećer, pjenjačom dobro razradite i postepeno dodajte ostatak mlijeka, a zatim brašno i gustin.
Kad mlijeko zakuha smanjite vatru, a smjesu s žumanjcima lagano ulijevajte u mlijeko koje lagano kuh, te miješajte pjenjačom da se ne stvore grudice. Ukoliko vam se dogodi da bude grudica uvijek kremu koja još nije ukuhala možete procijediti kroz gustu metalnu cjediljku. Dok se krema kuha sa strane počnite tući bjelanjke. Dodajte prstohvat soli i kad se lagano zapjene postepeno dodajte preostali kristal šećer u intervalima i miksajte sve dok ne dobijete gusti snijeg od bjelanjaka (šaum) i sve dok se kristal šećer ne otopi.
Kad se krema zgusne (kao što je prikazano na fotografiji ) maknite s vatre te u kremu koja je još uvijek vruća prvo dodajte nekoliko jušnih žlica tučenih bjelanjaka i dobro promiješajte da malo “olakšate” smjesu, a zatim postepeno dodajte ostatak bjelanjaka, okrećući posudu u smjeru kazaljke na satu. To je malo dugotrajniji postupak pa se naoružajte sa strpljenjem. Na pleh stavite prvu pločicu pečenog lisnatog tijesta (250g), složite obruč za torte te ulijte kremu, brzo poravnajte i ostavite da se dobro ohladi. To napravite jako brzo jer se krema jako brzo steže.
Kad se krema ohladi i stegne premažite s tučenim slatkim vrhnjem, a zatim na njega stavite drugi dio pečenog lisnatog tijesta koje se nakon pečenja izrezali na kocke jednake veličine. Neposredno prije posluživanja posipajte šećerom u prahu i poslužite.
Fotografije: Moderna kuhinja
[print_link]