Nedjelje su uvijek bile dan za kolače, a jedna od omiljenih slastica koja se služila nedjeljom je i kremšnita. Za povratak u djetinjstvo danas je zaslužan Darko Debić s bloga Samo jedan griz koji s nama dijeli recept upravo za ovu slasticu.
Sastojci
(količina za kalup 40 x 27 cm)
Tijesto
- 500 g lisnatog tijesta (dva po 250 g)
Krema
- 2,5 l mlijeka
- 0,5 l vode
- 8 jaja
- 6 vanilin šećera 60 g
- 250 g kristal šećera
- 200 g glatkog brašna
- 100 g gustina – škrobnog brašna
- 200 g šećer u prahu za kremu
I još
- šećer u prahu za posipanje i za šlag
- 3 dl slatkog vrhnja
Priprema
Tijesto
Svaku polovicu lisnatog tijesta razvaljati na cca 45 x 30 cm. Zatim prebaciti na pleh za pečenje i izbockati vilicom. Peći na 220 °C dok ne dobije lijepu zlatnožutu boju, oko 15 minuta. Ponoviti isto s drugom polovicom tijesta.
Krema
Odvojiti žumanjke od bjelanjaka. U žumanjke dodati kristal šećer i miksati dvije do tri minute, dodati cca 5 dcl mlijeka, gustin i brašno, miksati još par minuta. Staviti na vatru ostatak mlijeka i vodu. Čim zakuha smanjiti jačinu vatre, maknuti s vatre pa u mlijeko dodati smjesu sa žumanjcima i dobro izmiješati. Vratiti na vatru, stalno miješati i kuhati najmanje 10 minuta. Dok se krema kuha od bjelanjaka i šećera u prahu napraviti snijeg uz dodatak malo soli i vanilin šećera, neka ne bude čvrst snijeg. Zdjela u kojoj se miksa mora biti jako velika, u nju se dodaje i kuhana krema, a može se kuhati u velikom loncu, u tom slučaju snijeg dodati u lonac. Maknuti kremu s vatre i još vruću laganim pokretima sjediniti sa snijegom. Najbolje s pjenjačom ili ugašenim mikserom.
Odmah kremu izliti na prvu lisnatu koru u duboki lim za pečenje ili kalup i ravnomjerno rasporediti. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.
Šlag
Dobro rashlađeno vrhnje miksati, po želji dodati šećer u prahu. Biljno vrhnje je već zaslađeno pa uzeti to u obzir ako se isto koristi. Premazati kremu šlagom. Drugu lisnatu koru narezati na kocke, veličinu po želji. Slagati kocke na šlag, tako će se lakše i urednije narezati kremšnite.
Fotografija: Samo jedan griz