Kupine su u kolovozu preuzele vlast na našem portalu pa su tako svoje mjesto našle i u današnjem receptu Ane Prše, koja nam je pripremila nesvakidašnje krem šnite s kupinama.
Sastojci
Kore
- 6 bjelanjaka
- prstohvat soli
- 6 žlica šećera
- 1 žlica brašna
- ½ vrećice praška za pecivo
- 6 žlica oguljenih mljevenih badema
Krema
- 3 bjelanjka
- prstohvat soli
- 480 ml mlijeka
- ½ žličice paste od vanilije
- 8 žlica šećera
- 3 žutanjka
- 4 žlice brašna
Premaz od kupina
- 250 g kupina
- 2 žlice šećera
- sok ½ limuna ili limete
- 4 žlice vode
- 1 žlica glatkog brašna
I još
- 100 ml slatkog vrhnja za premazati
Po želji
- žlica mljevenih badema
- listići badema
- nekoliko svježih kupina
- svježi listići mente
Priprema
Kore
Bademe nakratko ubacite u kipuću vodi kako bi im skinuli opnu. Posušite ih pa zatim sameljite.
Bjelanjke s prstohvatom soli tucite u snijeg, postepeno dodajući šećer. Prosijajte u to zatim brašno s praškom za pecivo i dodajte mljevene bademe pa sve zajedno izmiješajte. Na veliki lim za pečenje stavite papir za pečenje te na njega ravnomjerno nanesite smjesu.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 170°C cca 25 minuta.
Pečeno tijesto izvadite iz lima za pečenje i pustite da se ohladi.
Krema
Bjelanjke s prstohvati soli istucite u snijeg.
Pola količine mlijeka stavite kuhati s vanilijom i šećerom.
U drugoj posudi izmiješajte preostalo mlijeko sa žumanjcima i brašnom.
Kada mlijeko zakipi, maknite lonac s izvora topline pa malo mlijeka ulijte u smjesu s jajima i dobro promiješajte. Sada smjesu s jajima pažljivo ulijte u kipuće mlijeko, izmiješajte pa vratite kuhati dok ne zakipi. Kada je kuhano, prebacite kremu u drugu posudu, dodajte snijeg pa sve zajedno pomoću špatule izmiješajte.
Premaz od kupina
Kupine operite pa stavite u manji lončić. Dodajte im šećer i sok limuna/limete pa stavite sve zajedno kuhati dok kupine ne omekšaju. Brašno razmutite u vodi pa dodajte kupinama stalno miješajući. Kada se zgusne, maknite s izvora topline. Otprilike treba biti kao pekmez.
Slaganje
Slatko vrhnje istucite u snijeg.
Za slaganje vam je potreban kalup, duži i uži. Ja sam koristila onaj u kojem pečem kruh. Obložila sam ga prozirnom folijom kako bi kasnije kolač lakše izvadila.
Koru odvojite od papira pa prerežite na tri djela.
Prvu koru stavite na dno pa je premažite polovicom kreme. Na kremu zatim stavite pola premaza od kupina pa ravnomjerno razmažite. Stavite drugu koru pa premažite ostatkom kreme. Zatim ravnomjerno nanesite ostatak premaza od kupina i poklopite zadnjom korom. Stavite nekoliko sati u hladnjaku da se ohladi. Kada je ohlađeno, pažljivo preokrenite kolač na poslužavnik pa ga premažite slatkim vrhnjem i ukrasite po želji.
Fotografije: Ana Prša