Ana Prša nam danas donosi još jedan recept iz bilježnice njezine mame koji je modifikaciju u kremšnite u čaši dobio zbog jednostavnijeg transporta do posla.
Sastojci
- 1 paketić smrznutog lisnatog tijesta od 500 g
Krema
- 1 litra mlijeka
- 6 jaja
- prstovat soli
- 150 g glatkog brašna
- 270 g šećera
- 2 žličice sirupa od vanilije ili 2 vanilin šećera
I još
- 250 g slatkog vrhnja
- 1-2 žlice šećera u prahu
Priprema
Lisnato tijesto pustite da se odmrzne pa ga razvaljajte i izbodite vilicom. Prebacite na lim za pečenje koji ste obložili papirom za pečenje pa pecite na 180 °C cca 15 minuta. Isto ponovite s drugim djelom lisnatog iz paketića.
Pečeno tijesto pustite da se ohladi pa usitnite. Jednostavno ga narežite ili natrgajte rukom.
Krema
Razdvojite jaja. Od bjelanjaka s prstohvatom soli istucite snijeg.
Pola litre mlijeka stavite kuhati ss šećerom.
U drugoj polovici mlijeka dobro izmiješajte vaniliju, žumanjke i brašno.
Kada mlijeko zakipi, maknuti ga s izvora topline, pa umiješati gornju smjesu. Vratiti na vatru pa kuhajte do 83°C neprestano miješajući. Ukoliko nemate termometar, kremu pomaknite s vatre kada postane gusta i počnu se pojavljivati mjehurići.
Ostavite kratko kremu da se ohladi pa u nju, pomoću slastičarske špatule, pažljivo umiješajte snijeg.
Slatko vrhnje istucite u šlag.
Slaganje
Na dno čaše stavite lisnato, pa malo kreme, opet lisnato, kremu, slatko vrhnje i na kraju još malo lisnatog. Posipajte šećerom u prahu.
Količina je dovoljna za oko 20 čaša od 200 ml ili srednje veliki lim za pečenje.
Fotografije: Ana Prša