Recept za krafne, i to one od oka, donosi nam Marija Herjavić Jerkić, koja je sama sebi zabilježila: „uvijek radi ovaj recept“ – pa provjerite i vi zašto.
Sastojci
(za 16 krafna)
Tijesto
- 150 g manitoba brašna
- 300 g glatkog brašna
- 1 žumanjak
- 1 jaje
- 40 g šećera
- 220-250 ml toplog mlijeka
- 1 žlica limoncella (ili ruma)
- (korica pola limuna ako se ne koristi limoncello)
- vanilija
- 1 paketić suhog kvasca
- malo soli
- 40 g omekšalog maslaca
I još
- ulje za prženje
- nadjev po želji za punjenje (domaći pekmez od šljiva)
- šećer u prahu za posip
Priprema
Dobro umiješati sve sastojke za tijesto osim maslaca i izrađivati bar petnaestak minuta, najbolje u mikseru sa spiralnim nastavkom. Zatim dodati i skroz omekšali maslac i miješati još bar desetak minuta.
Napomena: Moze se nekoliko puta napraviti slap and fold, pa pokriti tijesto i pustiti da se digne.
Neka vas ne zavarava što se tijesto malo lijepi, samo ga treba dobro, dobro izraditi.
Umjesto manitobe se može koristiti samo glatko brašno ili dodati dio oštrog.
Pustiti tijesto da se digne, najbolje nekoliko sati ili preko noći na hladnome. Ovo je bilo na hladnom 10-11 sati.
Od (hladnog) tijesta formirati jednako velike kuglice, težine 55 – 60 g, staviti na pobrašnjeni lim za pečenje te dobro zamotati prozirnom folijom. Pustiti da se digne na toplom. Trik je da kad se oblikuju imaju cca 5 cm promjera, a dignute do 8 cm.
Napomena: Također se može ubrzati u pećnici na oko 40°C, tako je dovoljno 45-50minuta.
Ulje za prženje ugrijati na najslabije moguće (cca 160-170°C), i neka vas ne zavara da krafne izgledaju kao da se ne prže. Stavljati krafne tako da strana koja je bila gore dok su se dizale ide sada dolje, u ulje, poklopiti i peći 2 minute, zatim krafne okrenuti i pržiti bez poklopca još 2minute, dok i sa strane koja je u ulju ne dobiju lijepu boju.
Napomena: Svakako se trebaju pržiti u slabo ugrijanom ulju jer će se inače s vanjske strane prepeći, a u sredini ostati sirove. Alkohol u tijestu će spriječiti da se upiju ulja.
Vaditi ih na kuhinjski papir, jednu pored druge. Puniti nadjevom po želji i posipati šećerom u prahu.
Fotografije: Marija Herjavić Jerkić