S bloga Slatki svijet torti i kolača autorice Jannette Razum stiže nam recept za male, slatke kolačiće – krešente.
Sastojci
Tijesto
- 1 jaje
- 2 žutanjka
- 150 g šećera
- 2 vanilin šećer
- 200 g margarina sobne temperature
- 2 žlice mlijeka
- naribana korica ½ limuna
- naribana korica ½ naranče
- 350 g glatkog brašna
- 2 bjelanjka
- 150 g mljevenih badema i lješnjaka
Ostalo
- 150 g čokolade za kuhanje
- 1 žlica ulja
Priprema
Šećer i vanilin šećer izmiskajte s margarinom, jajem i žutanjcima pa dodajte rum te naribanu koricu limuna i naranče.
Dodajte brašno pa rukama ili spiralnim nastavcima za miksanje umijesite glatko tijesto. Tijesto zamotajte u prozirnu foliju i ostavite barem sat vremena u hladnjaku.
Od ohlađenog tijesta oblikujte kuglice veličine trešnje te ih umačite u bjelanjak, a zatim u mljevene bademe i lješnjake.
Kuglice slažite na lim za pečenje prekriven masnim papirom ostavljajući malo razmaka između svake.
Krešente pecite 18-20 minuta na temperaturi od 180 °C.
Ohlađene kolačiće lijepite s čokoladom koju ste otopili na pari zajedno s uljem, slažite ih na lim za pečenje i ostavite da se osuše.
Napomena
Otopljenu čokoladu ostavite kratko da se ohladi jer ćete tako lakše spajati kolačiće, a čokolada će manje curiti.
Fotografija: Slatki svijet torti i kolača
[print_link]