Prvi dan prosinca predstavlja pravo vrijeme i za prvi božićni recept koji nam, nakon dugo vremena, stiže s bloga Pinch of Amour, autorice Kristine Šaško.
Sastojci
Biskvit
- 2 jaja
- 100 g šećera
- 200 g brašna
- 1 prašak za pecivo
- 1 žličica kakaa
- 2 žličice začina za medenjake
- 100 ml jogurta
- 3-4 žlice džema za premazivanje biskvita
Marcipan
- 200 g marcipana (može i 250 g)
- 2-3 žlice šećera u prahu
- Voćni žele
- 400 g džema po želji (višnja, brusnica, marelica)
- 1 vrećica želatine
Čokoladna kupka
- 300 g čokolade
- 60 g kokosovog ulja (zamjena: 6 žlica biljnog ulja)
Priprema
Biskvit
Pjenasto umutite jaja i šećer.
Prosijte brašno, prašak za pecivo i kakao u smjesu jaja i šećera. Dodajte začine za medenjake te jogurt i sve izmiksajte.
Smjesa će vam biti dosta gusta, neka vas to ne brine, ovaj biskvit treba biti nešto zbijeniji.
Pripremite kalup za pečenje, ja sam koristila kalup dimenzija 24 x 26 cm. Ne moraju biti točno te dimenzije, ali koristite kalup približno sličnih dimenzija.
Smjesu ulijte u kalup, ravnomjerno rasporedite i pecite na 180 stupnjeva oko 15 minuta. Biskvit je pečen kad vam čačkalica bude čista i nema tragova sirove smjese.
Pečeni biskvit ohladite.
Marcipan
Marcipan prvo malo premijesite na radnoj površini koju ste posipali šećerom u prahu. Razvaljajte marcipan na dimenzije kalupa u kojem ste pekli biskvit.
Ja sam marcipan, nakon što se biskvit ispekao, prebacila u taj kalup kojeg sam prethodno obložila papirom za pečenje. Marcipan je vrlo jednostavan za rad, tako da nećete imati previše problema s manipulacijom.
Pripazite da vam marcipan ide od kuta do kuta kalupa, ja imam pomični četvrtasti kalup pa sam lakše mogla stisnut kalup do rubova marcipana, jer je važno da nemate rupa oko uglova.
Voćni žele
Odaberite omiljeni okus džema, ja sam koristila džem od višanja jer volim tu kiselkastu notu.
Želatinu pripremite prema uputi na vrećici – pomiješajte s par žlica hladne vode i ostavite da nabubri 10 minuta.
Džem zagrijte u posudi na laganoj vatri i u tako vrući džem dodajte želatinu da se otopi.
Ovako pripremljen žele malo ohladite, da ne bude vruć i tako toplog prelijte preko marcipana.
Stavite u hladnjak na dva sata da se dobro stisne.
Slaganje
Kako bi se biskvit primio za žele ja sam biskvit premazala džemom te sam taj ljepljivi dio biskvita stavila na žele. Lagano pritisnite kako bi se sve to skupa zalijepilo.
Primijetite da nam je redoslijed sad obrnut – prvo imamo marcipan na dnu, pa žele, pa biskvit. Zato trebamo preokrenuti cijeli kolač, kako bi nam biskvit bio na dnu.
Nakon što ste to napravili, obrežite neravne rubove ako ih imate i narežite cijeli kolač na male kockice. Ja sam ih rezala na dimenzije 2 cm x 2 cm. Nemojte se preplašiti ako vam se slučajno budu odvajali slojevi, samo malo pritisnite rukom kad režete kockice, kasnije ćemo to sve učvrstit čokoladom.
Čokoladna kupka
Čokoladu otopite na pari. Dodajte kokosovo ulje i dobro promiješajte kako biste dobili glatku, sjajnu i homogenu smjesu.
Svaku kockicu prelijte čokoladom i stavite na rešetku da se višak čokolade ocijedi. Možete stavljati i na papir za pečenje.
Ohladite da se čokolada stisne i poslužite.
Fotografija: Pinch of Amour