Prilikom kontrole pošiljke s kroasanima na granici utvrđeno je odstupanje od dozvoljene količine aditiva, zbog čega su kroasani koji su trebali stići na naše tržište odmah uništeni.
Europski sustav za sigurnost hrane javio je u srijedu kako je u slasticama proizvedenim u BiH pronađen zabranjeni aditiv.
Radi se o sorbinskoj kiselini, koja se krije pod nazivom E 200, a koja je pronađena u kroasanima s vanilijom koji su trebali završiti na hrvatskom tržištu. Štetne su tvari analizom otkrivene na hrvatskoj granici nakon čega je cijela pošiljka kroasana odmah uništena.
U jednom od uzoraka utvrđena je prisutnost čak 2465 mg/kg, dok je u drugom utvđena prisutnost od 2618 mg/kg aditiva u kroasanu.
Najviša dopuštena koncentracija sorbinske kiseline u finim peksrskim proizvodima, prema preporuci Europske komisije, iznosi 2000 mg/kg.
S obzirom na utvrđenu količinu aditiva, ovi su kroasani predstavljali rizik za zdravlje.
Inače, sorbinska kiselina jest konzervans s antimikrobnim djelovanjem koji uništava plijesni i kvasce te neke bakterije zbog čega se primjenjuje u prehrambenoj industriji, posebice za konzerviranje mliječnih i pekarskih proizvoda, a smatra se najmanje toksičnim antimikrobnim konzervansom koji se koristi u prehrambenoj industriji. Međutim, neka znanstvena istraživanja pokazuju da u kombinaciji s drugim tvarima u probavnom traktu mogu stvarati potencijalno kancerogene spojeve.
Izvor: danica.hr
Fotografija: Canva