Kolači s narančama imaju posebno mjesto u našim srcima, osobito pak kad se radi i o vizualnom zanimljivim slasticama poput ove koju je pripremila Ana Raguž s bloga Tirkizna.
Sastojci
Bijelo tijesto
- 200 g brašna
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- 70 g šećera
- korica naranče
- prstohvat soli
Crno tijesto
- 180 g brašna
- 30 g kakaa
- 70 g šećera
- 100 g maslaca
- 1 jaje
- prstohvat soli
- korica naranče
Nadjev
- 120 g maslaca
- 100 g šećera
- 200 g bademovog brašna
- 80 ml narančinog soka
- 10 g gustina
- 3 bjelanjka
- korica naranče
Priprema
Bijelo tijesto
U jednu posudu stavite brašno i hladni maslac, sve usitnite tako da dobijete struktruru pijeska. Dodajte jaje, šećer, koricu naranče i sol. Kratko umijesite, zamotajte u prozirnu foliju i ostavite sat vremena u hladnjaku.
Crno tijesto
Isto ponovite s crnim tijestom. Razlika je samo što u brašno dodajete kakao. Isto zamotajte u prozirnu foliju i pustite da odmara u hladnjaku sat vremena.
Slaganje rolade
Nakon sat vremena, između dva papira za pečenje razvaljajte od bijelog tijesta pravokutnik veličine 20 x 34 cm. Sada ga prebacite u hladnjak dok ne pripremite crno tijesto.
Od crnog tijesta izdvojite 120 g tijesta. Razvaljajte pravokutnik iste veličine kao što ste ranije napravili s bijelim tijestom (2 0x 34 cm), jedina razlika je što će biti tanje. Ne brinite, točno tako i treba biti.
Sada izvadite razvaljano bijelo tijesto iz hladnjaka i na njega stavite crno tijesto. Zarolajte u roladu, zamotajte u papir za pečenje i ostavite u hladnjaku minimalno sat vremena.
Nadjev
U međuvremenu pripremite nadjev. Izradite dobro maslac sa šećerom, morate dobiti kremastu teksturu. Umiješajte bademe, sok od naranče i gustin.
U drugoj posudi miksajte bjelanjke dok ne dobijete čvrsti snijeg. Nježno špatulom spojite bjelanjke u smjesu od badema. Bez miksanja, naravno.
Slaganje
Pripremite kalup od 20 cm. Obložite ga papirom za pečenje, a rubove dobro namastite maslacem. Za dno koristite ostatak crnog tijesta kojeg ćete razvaljati na veličinu kalupa.
Izvadite crno bijelu roladu iz hladnjaka i oštrim nožem izrežite šnite širine 4 mm. Obložite rub kalupa šnitama rolade (samo jedan red). Ulijte smjesu od badema i naranče u sredinu. Šnitama rolade pokrijte krostatu u dva reda i oblikujte cvijet.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. Pecite krostatu oko 35 minuta do zlatno žute boje. Ohladite.
Fotografija: Tirkizna