Da se kruške i čokolada vole dokazat će vam i ovaj recept za čokoladni frangipane tart s kruškama koji potpisuje Lidija Osmak s bloga Gurmanka.
Sastojci
Tijesto za podlogu
- 200 g brašna
- 3 žlice hladne vode
- 70 g kakaa
- 130 g maslaca
- 100 g šećera
- 60 g mljevenih badema
- 1 ½ jaje
Poširane kruške
- 1 l vode
- 200 g šećera
- 1 žlica arome vanilije
- 5 komada krušaka
Čokoladni frangipane
- 240 g čokolade
- 80 g maslaca
- 240 ml slatkog vrhnja
- 2 jaja
- 100 g bademovog brašna
- 150 g šećera
- 40 g brašna
Priprema
Tijesto za podlogu
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto i odmah ga možete razvaljati te njime obložiti vaš kalup u kojem ćete peći tart.
Tijesto pecite „na slijepo“ tako da ga prekrijete suhim grahom oko 15 minuta na 190°C, maknite grah i dopecite još desetak minuta te ostavite da se ohladi.
Poširane kruške
Ugrijte vodu, šećer i aromu vanilije te stavite kuhati oguljene polovice krušaka.
Kuhajte ih oko 15 minuta dok ne omekšaju te ih izvadite iz vode i ostavite da se malo ohlade.
Čokoladni frangipane
U jednoj posudi otopite čokoladu i maslac te dobivenoj smjesi dodajte ugrijano slatko vrhnje.
Kada se smjesa malo ohladi dodajte joj jaja i sve skupa promiješajte dok se dobro ne poveže.
Na samom kraju umiješajte suhe sastojke: brašno i šećer te smjesu izlijte preko podloge od prhkog tijesta.
Ohlađene kruške narežite i poslažite preko čokoladnog sloja te pecite na 190°C oko 40 minuta ovisno o jačini vaše pećnice.
Tart možete servirati još topao uz kuglicu omiljenog sladoleda!
Fotografija: Gurmanka